De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Prima zi a anului la Catedrala Patriarhală
În prima zi a Anului Nou civil, vineri, 1 ianuarie, au fost sărbătorite praznicul Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, a fost oficiată slujba de Te Deum și a avut loc proclamarea oficială a anului 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.
În prima zi a anului, Biserica sărbătorește trei evenimente semnificative pentru viața duhovnicească a omului, deoarece au legătură cu „folosirea și sfințirea timpului pentru a ne apropia de Dumnezeu, Care este mai presus de timp”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învățătură. Primul mare eveniment este praznicul împărătesc al Tăierii împrejur cea după trup a Domnului. În tradiția iudaică, la 8 zile, copiii de parte bărbătească erau tăiaţi împrejur şi li se atribuiau nume. La fel, Fiul lui Dumnezeu, la 8 zile de la nașterea cea după trup, a fost tăiat împrejur și a primit numele Iisus, care înseamnă „Dumnezeu mântuiește” sau „Dumnezeu este mântuitor”. Din tradiția iudaică, Biserica creștină a moștenit atribuirea numelui la 8 zile pruncului nou-născut, dar, pentru creștini, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, tăierea împrejur nu mai are nici o semnificație, fiindcă Domnul Iisus Hristos ne-a adus o nouă `tăiere împrejur~, și anume „una după duh sau duhovnicească, care înseamnă Sfântul Botez”: „Botezul creştin a înlocuit tăierea împrejur după trup, de aceea, Sfântul Apostol Pavel o numeşte «tăiere împrejur duhovnicească», iar Sfântul Maxim Mărturisitorul ne spune mai precis în ce constă această tăiere împrejur duhovnicească, şi anume ea este o îndepărtare a gândurilor pătimaşe şi a pornirilor pătimaşe ale simţurilor de la omul raţional care crede în Hristos şi Îi slujeşte Lui. Este, așadar, o înduhovnicire, o îndepărtare a tot ceea ce este înclinaţie spre păcat, şi aceasta nu se face cu bisturiul, ci prin rugăciune, prin post, prin săvârşirea faptelor bune, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin lucrarea harului lui Dumnezeu în viaţa noastră”. Evanghelia praznicului împărătesc, a subliniat Părintele Patriarh Daniel, reliefează un alt aspect important pentru viața duhovnicească a creștinilor, și anume creșterea duhovnicească în înţelepciune şi har, asemenea copilului Iisus, Care „sporea cu înțelepciunea și cu vârsta, și cu harul la Dumnezeu și la oameni” (Luca 2, 52).
A doua sărbătoare a zilei este pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, mare personalitate a Bisericii creștine, apărător al dreptei credinţe, al cunoașterii tainice a lui Dumnezeu, organizator al vieții monahale, organizator al filantropiei instituționalizate a Bisericii, mare om al rugăciunii, care a influențat și monahismul românesc.
Al treilea eveniment al zilei de 1 ianuarie este Anul Nou civil, sărbătoare pe care Biserica a binecuvântat-o prin chemarea pe care o adresează oamenilor pentru sfințirea timpului, prin apropierea de Dumnezeu.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de Te Deum, iar apoi Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire actului oficial de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2016, hotărât în ședința de lucru din 28-29 octombrie 2014. Cu acest prilej, Patriarhul României a rostit cuvântul „2016 - Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Credincioșii prezenți au primit iconițe ale Sfinților Vasile cel Mare și Antim Ivireanul și s-au închinat la moaștele Sfântului Vasile cel Mare, aduse din Reședința Patriarhală.