La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Procesiune cu Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula
Ahiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, vineri, 24 aprilie, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în județele Cluj și Bistrița-Năsăud.
Procesiunea a avut scopul de a oferi mângâiere sufletească bolnavilor care suferă în spitale sau la casele lor de pe urma noului coronavirus, de a-i întări pe medici, pe cei care muncesc în spitale și pe toţi credincioşii. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Poliției și Jandarmeriei Române și al autorităților locale. Icoana a fost purtată în procesiune în zona spitalelor și a principalelor biserici. Pe parcursul traseului, clericii au rostit rugăciuni către Maica Domnului pentru izbăvirea de boală și încetarea pandemiei de COVID-19. La Cluj-Napoca, la finalul procesiunii prin oraș, icoana a înconjurat Catedrala Mitropolitană și a făcut un popas la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta”, unde a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfințitul Părinte Episcop Vasile, fost vicar al arhiepiscopiei. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a citit rugăciunea de la Acatistul Acoperământului Maicii Domnului şi Rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii, apoi a rostit și un cuvânt duhovnicesc.
„Este arhicunoscut faptul că Maica Domnului de la Nicula a intervenit în momentele cele mai grele pentru poporul nostru. Atunci, la vremuri de cumpănă, a lăcrimat şi apoi, an după an, credincioşii noştri au apelat la ajutorul ei în toate necazurile”, a spus ierarhul.
Convoiul de maşini cu Icoana Maicii Domnului de la Nicula s-a îndreptat apoi spre Bistrița, străbătând orașele Gherla, Dej și Beclean, precum și localitățile de tranzit. Clericii, credincioșii, personalul medical, pacienții și cei interesați au urmărit întreaga procesiune, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, de la ferestre, din fața caselor sau din locurile unde s-au aflat în momentul respectiv, rugându-se Maicii Domnului.
„Prin acest gest, Arhiepiscopia Clujului vrea să-i asigure pe toți de întreaga solidaritate sufletească, de rugăciunile ierarhilor și ale preoților pentru tot sufletul creștinesc cel necăjit și întristat și mai ales de binefăcătoarea mijlocire a Sfintei Fecioare, prin icoana sa făcătoare de minuni, care aduce mângâiere în credință și întărire în nădejde”, susţin reprezentanţii Biroului de presă al eparhiei.