De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune cu moaștele Sfintei care „aduce ușurare creștinilor în boli, supărări și în nenorociri”
Astăzi, 6 iulie 2021, ajunul prăznuirii Sfintei Chiriachi, după slujba Vecerniei Mari și a Litiei în cinstea Marii Mucenițe, oficiate la Catedrala Episcopală, de la ora 18:45, credincioșii din întreaga Eparhie a Hușilor și nu numai sunt așteptați la procesiunea cu moaștele Sfintei, ce se va desfășura în municipiul Huși, pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu - str. 1 Decembrie - str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală.
An de an, în ajunul hramului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Hușiul este însuflețit de procesiunea organizată în cinstea ocrotitoarei orașului și a întregii Episcopii.
Întrerupt abrupt de regimul comunist ateu, însă reluat în anii din urmă, pelerinajul cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi aduna credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta intrând, încă din 1787, în conștiința oamenilor ca cea care „aduce multă mângâiere și ușurare creștinilor, mai ales în boli, supărări și în nenorociri” – după cum mărturisea, în 1933, arhiereul Veniamin Pocitan.
De aceea, în timpul pandemiei declanșată de Covid-19, pe 11 aprilie 2020, racla cu cinstitele moaşte ale Sfintei a fost purtată în pelerinaj prin tot judeţul Vaslui, aducându-se prinos de rugăciune smerită şi discretă pentru izbăvirea de boală.
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește întreaga Eparhie a Hușilor, prin prezența binecuvântată a Sfintelor sale Moaște (mâna stângă) în Catedrala Episcopală din Huși, aduse aici prin efortul Episcopului Iacov Stamati în anul 1787, de la Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos.
Hușiul este, de altfel, singurul loc din țară unde se păstrează moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.
Anul acesta a fost tipărită și versiunea completă a slujbei Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Lucrarea a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la inițiativa PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care a coordonat demersurile pentru completarea rânduielii de slujbă și pentru traducerea din limba greacă a mai multor cântări și rugăciuni care o compun.
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, pomenită în fiecare an la data de 7 iulie, este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși.
Programul Sărbătorii Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi – 7 iulie 2021, AICI: