Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Procesiune cu sfinte icoane în centrul Bucureştiului
Pentru al 12-lea an consecutiv, la Biserica Icoanei din Capitală a avut loc duminică, 17 martie 2019, procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu”, după Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori. În fruntea procesiunii care s-a desfășurat de la Biserica Icoanei spre parcul din apropiere s-a aflat anul acesta Icoana Maicii Domnului - „Iordănița”, adusă spre bucuria și folosul duhovnicesc al credincioșilor din Capitală de la Așezământul Românesc din Ierusalim.
În Duminica Ortodoxiei, numeroși credincioși din București au participat, la Biserica Icoanei, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori, pe un podium amenajat lângă locașul de rugăciune. În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a evidențiat importanța Duminicii Ortodoxiei și a procesiunii organizate în această zi ca semn de mărturisire a dreptei credințe și a evidențierii cultului sfintelor icoane. „Ne aflăm într-o zi de mare sărbătoare, care marchează biruința sau triumful Ortodoxiei în fața valurilor, adeseori zbuciumate ale mării acestei vieți prin care a avut de trecut Biserica. Dacă la început, vreme de mai bine de 250 de ani, au fost persecuții sângeroase ce s-au încheiat odată cu Edictul de la Milano al împăratului Constantin cel Mare în anul 313, totuși, acestea aveau să mai continue mai ales în vremea împăratului Iulian Apostatul și apoi în diferite locuri ale lumii, precum Constantinopol, unde a fost o luptă acerbă împotriva sfintelor icoane. Această luptă, care a început în vremea împăratului Leon al 3-lea Isaurul, avea să scoată icoanele din biserici, mănăstiri, catedrale, dar și din casele credincioșilor. Motivul era că icoanele au fost eronat considerate idoli. Această părere greșită prin care nu se înțelegea faptul că Mântuitorul Hristos S-a făcut om, S-a născut din Fecioara Maria făcându-Se asemenea nouă, dar fără de păcat, avea să ducă pe foarte mulți oameni în înșelare prin faptul că nu mai cinsteau icoanele. După o perioadă de încercări și de mărturisire a credinței atât în rândul slujitorilor Bisericii, cât și al credincioșilor, cultul sfintelor icoane a fost reașezat în urma unui sinod local ce a avut loc la Constantinopol în anul 843. Atunci, cei adunați în sinodul din capitala imperiului aveau să hotărască faptul că se cuvine să aducem cinstire icoanelor. Aceştia au hotărât ca prima duminică din Postul Mare să fie numită Duminica Ortodoxiei, adică duminica biruinței dreptei învățături a Bisericii”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, în care a fost explicată importanța cinstirii icoanelor și prin care clerul și credincioșii au fost îndemnați să susțină lucrarea pastoral-misionară a Bisericii.
După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a condus procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu”, care s-a desfășurat de la Biserica Icoanei până la Parcul „Grădina Icoanei”. În fruntea pelerinajului a fost purtată Icoana Maicii Domnului - „Iordănița”, care a fost adusă pentru a doua oară în București din Ierusalim, precum și alte icoane de la bisericile din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală. Procesiunea s-a desfășurat cu rânduitele opriri și rugăciuni pentru cler, conducătorii țării, poporul binecredincios și țara noastră, iar credincioșii au cântat imnuri bisericești. Evenimentul s-a încheiat în Parcul „Grădina Icoanei”, unde Corul de cameră „Preludiu”, dirijat de Voicu Enăchescu, a susținut un concert de muzică bisericească ce a cuprins cântări specifice Postului Mare.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru clericii și credincioșii care participă în fiecare an la procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu” și a evidențiat importanța și semnificația icoanelor. „Icoana este semnul mărturisirii, dar și bucuria că prin întruparea Mântuitorului Hristos noi am văzut slava Sa. Privind prin icoană către Împărăția cerurilor descoperim această bucurie a comuniunii din Biserica luptătoare cu Biserica triumfătoare. După ce Fiul lui Dumnezeu S-a făcut Om din negrăită iubire față de oameni, noi am văzut slava Dumnezeirii Sale. Această slavă a lui Dumnezeu o vedem prin icoanele care împodobesc casele creștinilor, dar mai ales locașurile de cult. Sinodul al 7-lea Ecumenic statornicea ca aceste icoane să fie cinstite, să fie venerate, dar nu cu adorare, așa cum se cuvine numai lui Dumnezeu. De 12 ani, aici, în acest loc, se cinstesc în mod deosebit icoanele. Prima cântare a acestui preafrumos cor ne-a introdus într-o atmosferă de rugăciune. Așa se cânta la Constantinopol în zilele când Biserica nu era tulburată”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. De asemenea, ierarhul a evidențiat și prezența icoanei Maicii Domnului - „Iordănița” în Capitală. „Icoana Maicii Domnului, numită «Iordănița», a venit la București pentru a doua oară. Este un semn de binecuvântare pentru cetatea Bucureștilor, dar și pentru țara noastră. De aceea, îi mulțumim părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan și reprezentantul Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, pentru osteneala unui astfel de demers, pentru călătorie și pentru rugăciunile pe care le face pentru noi în fiecare zi. De asemenea, se cuvinte să mulțumim Parohiei Icoanei pentru organizarea unei astfel de sărbători și Primăriei Sectorului 2 Capitală, care a ajutat la buna desfășurare a acestui eveniment”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La final, a fost săvârșită o slujbă care a cuprins rugăciunea de sfințire a icoanelor, iar slujitorii i-au binecuvântat pe credincioșii prezenți cu apă sfințită, precum și icoanele purtate de aceștia în procesiune, iar părintele protoiereu Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei, a mulțumit credincioșilor pentru prezența numeroasă la sfintele slujbe și la procesiunile care au avut loc la Biserica Icoanei cu prilejul Duminicii Ortodoxiei. De asemenea, a mulțumit tuturor organizatorilor pentru ajutorul și susținerea celei de-a 12-a ediții a manifestării religios-culturale „Icoana - fereastră spre Dumnezeu”.