La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Rolul cântărețului bisericesc discutat de clerici din județul Dolj
Conferința de toamnă pentru preoții din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj, a avut loc joi, 19 octombrie, fiind prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. În prima parte a evenimentului, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, un sobor de clerici, sub protia părintelui protoiereu Cristian Cojocaru, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul lucrărilor conferinței de la Căminului preoțesc „Renașterea”, preotul Marcel Răduț Seliște, de la Parohia „Ziua Crucii” din Craiova, a prezentat referatul „Muzica bisericească în Biserica Ortodoxă Română, între artă religioasă și rugăciune - rădăcinile și fructele bizantine ale muzicii bisericești în Biserica Ortodoxă din teritoriile locuite de români”. Al doilea referat a fost prezentat de către pr. lect. dr. Ioniță Apostolache, de la Parohia Obedeanu, intitulat „Psaltirea lui David - expresie lirică a Sfintei Scripturi”.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre tema anului comemorativ în Patriarhia Română: „Tema a fost aleasă cu multă înțelepciune de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a evidenția, onora și cinsti pe cântăreții noștri bisericești. Pentru a realiza o asemenea prezentare trebuie să faci o incursiune în istoria muzicii bisericești. De asemenea, în afara de cinstirea marilor protopsalți și creatori de muzică, avem și pe acei cântăreți care și-au jertfit toată viața la strană. Și pe aceștia trebuie să-i pomenim și să le aducem un imn de cinstire. Ei au avut grijă de Sfânta Liturghie, de preot și de biserică. Preoții trebuie să fie una, împreună cu cântăreții și poporul lui Dumnezeu. Cântărețul este de mare folos pentru viața parohială. Ne ajută să slujim slujbele bisericești. Trebuie să-i acordăm importanța necesară, să nu-l desconsiderăm, să nu-l marginalizăm, ci dimpotrivă, trebuie să-l îndemnăm să-și facă datoria în strană și să adune în jurul său credincioși care să cânte. Dumneavoastră trebuie să fiți mereu alături de el. Cu alte cuvinte, strana este un mijloc pastoral de mare importanță. De aceea trebuie să realizăm conferințe împreună și pentru cântăreții bisericești”.