Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni la Alba Iulia
Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel au fost sărbătoriţi în mod deosebit luni, 21 octombrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjuraţi de un sobor de slujitori.
După Utrenie, soborul de slujitori a pornit în procesiune spre esplanada din fața Catedralei Arhiepiscopale, unde a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie la un Altar de vară.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a subliniat importanța jertfei Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ca unii care constituie pilde de statornicie în dreapta credință: „Ceea ce trebuie să înțelegem astăzi, în afară de faptul că acești eroi ai credinței trebuie să fie prețuiți și cinstiți, este că fiecare dintre noi avem datoria de a ne apăra credința dreptslăvitoare, lege pe care au mărturisit-o moșii și strămoșii noștri. De asemenea, trebuie să reținem faptul că Sfinții Mărturisitori Transilvăneni nu au dat mărturie doar pentru propria lor convingere religioasă, ci au mărturisit legea strămoșească a tuturor credincioșilor, cerând totodată drepturile religioase și sociale ale românilor din Ardeal”.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a spus: „Sfinții Mărturisitori ai Ardealului, pe care azi îi prăznuim, sunt adevărați atleți ai lui Hristos, care au luptat, au suferit și s-au jertfit pentru apărarea dreptei credințe și a identității noastre etnice. Prin pilda vieții lor, ei ne îndeamnă să păstrăm legea strămoșească prin care neamul nostru poate dăinui și prospera. Sărbătoarea noastră este încununată astăzi prin prezența, aici, la Alba Iulia, a moaștelor Sfintei Maria Magdalena, «eroina» Duminicii de Paști, vestitoarea neînfricată a Învierii lui Hristos. Această Sfântă Mironosiță, cu Sfinții Visarion, Sofronie și Oprea, ne stau alături mereu, ca să ne ajute la nevoie și să ne susțină în eforturile noastre pentru dobândirea desăvârșirii morale și a mântuirii veșnice”.
Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat mulțumiri ierarhilor, membrilor delegației care au însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, relicve care se află la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca (județul Teleorman), precum şi tuturor celor care au sosit, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Marți, 22 octombrie, delegația cu racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena a plecat de la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia spre Mănăstirea Pantocrator.