Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Seară duhovnicească la Biserica Iancu Vechi-Mătăsari
Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Protoieria Sector 2 Capitală a organizat miercuri, 22 noiembrie, o seară duhovnicească cu tema „Mărturisitori în temniţele comuniste”. La eveniment au participat elevii a 10 licee din București, înscriși la concursul „Martirii închisorilor”, organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
În cadrul evenimentului, elevi de la mai multe unități de învățământ din București au aflat despre chinurile prin care au trecut semeni ai noștri în perioada comunistă și modul în care și-au mărturisit ei credința ortodoxă.
Elevii au aflat pe de o parte prin intermediul filmelor pe care le-au urmărit, dar și de la pr. conf. univ. dr. Claudiu Constantin Cotan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” din Constanţa, despre martirii temnițelor comuniste. Pe parcursul anului 2017, Colegiul Național „Mihai Viteazul” împreună cu Parohia Iancu Vechi-Mătăsari a desfășurat un concurs de filme documentare intitulat „Martirii închisorilor”, la care s-au înscris 10 licee din Capitală. Elevii înscriși în concurs au participat la seara duhovnicească din biserica parohiei bucureștene. „Cei mai mulți dintre participanţi s-au născut după anul 1990. Aceştia nu cunosc ceea ce au suferit poporul român şi Biserica Ortodoxă Română în perioada regimului comunist. Este foarte important să conştientizăm ce s-a petrecut timp de peste patru decenii în România. Pe de altă parte, la această conferinţă au participat membri ai comunităţii parohiale care sunt interesaţi de subiect şi alţi invitaţi”, ne-a declarat părintele Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi-Mătăsari.
„Am vrut să le transmitem celor tineri valorile oamenilor care au suferit pentru credinţa lor, în perioadele nefaste ale istoriei noastre. Vrem să se cunoască aceste personalităţi importante, oameni de cultură, preoţi, chiar şi oameni simpli, care nu şi-au renegat credinţa în acele momente, ci au mărturisit-o chiar cu preţul închisorii. Este foarte important ca elevii să cunoască aceste mari personalităţi şi să le urmeze ca modele în viaţa de zi cu zi. Copiii au fost foarte implicaţi şi au depăşit aşteptările noastre”, a spus profesorul Cristian Alexa de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Capitală.
„Pentru mine, acest proiect a reprezentat o foarte bună oportunitate de a înţelege mai bine procesele care au avut loc în acea perioadă a istoriei, legat de victimele regimului comunist. Acest proiect a însemnat o trecere spre o lume pe care o cunoşteam mai puţin”, a spus elevul Tudor Prejoianu. Sorina Ciucă, profesoară de religie la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, ne-a declarat că evenimentul care a avut loc miercuri seară reprezintă o încununare a proiectului desfășurat de-a lungul întregului an în conlucrare cu mai mulți colegi ai instituției de învățământ.
Seara duhovnicească de la Biserica Iancu Vechi-Mătăsari s-a încheiat cu vizionarea celor 10 filme înscrise în concursul „Martirii închisorilor” ce au avut drept scop conștientizarea tinerei generații despre ceea ce a reprezentat comunismul pentru poporul român.