La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Seară duhovnicească la Biserica Icoanei
Cea de-a 11-a ediție a manifestării religios-culturale intitulate „Icoana - fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Biserica Icoanei din București în săptămâna premergătoare Duminicii Ortodoxiei, a continuat miercuri, 21 februarie, cu o conferință susținută în locașul de cult de pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Evenimentul a avut loc după săvârșirea slujbei Pavecerniței Mari în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în prezența pr. lect. dr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucreștilor, și a părintelui Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală și paroh al Bisericii Icoanei. După slujbă, părintele paroh a prezentat credincioșilor evenimentele principale ale programului organizat în prima săptămână a Sfântului și Marelui Post, ca pregătire pentru sărbătoarea cinstirii icoanelor din Duminica Ortodoxiei.
În continuare, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu a vorbit despre teologia icoanei și despre legătura dintre cele trei virtuți care trebuie să ne însoțească în urcușul duhovnicesc prin post spre lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos - blândețea, pacea inimii și facerea de bine. „Postul nu înseamnă doar reținerea de la bucate, ci înseamnă ridicarea minții de la cele care ne înconjoară, de la cele materiale - fără să le condamnăm, dar să le depășim, să le vedem sensul și mai ales să-L vedem pe Dăruitorul lor. Iar dacă ajungem la Dăruitorul vieții noastre și a tot ceea ce avem, atunci câștigăm mult mai mult”, a spus părintele decan Ștefan Buchiu. „Ca să nu ne fie greu în postul acesta, în dorința noastră de a curăți icoana sufletului nostru prin blândețe, pacea inimii și facerea de bine, să ne amintim de cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care ne privește pe toți: «Deșteaptă-te, cel ce dormi, și te scoală din morți, și te va lumina Hristos». Să ne deșteptăm la ceasul rugăciunii, să ne ridicăm din boala păcatului, care duce la moarte spirituală, și Hristos ne va lumina și vom avea bucurie în noaptea Învierii”, a îndemnat părintele decan Ștefan Buchiu.
La final, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a vorbit despre seara duhovnicească de la Biserica Icoanei, așezată sub îndemnul Mântuitorului Hristos - „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate celelalte se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33): „Să avem ochii spre drumul care începe odată cu postul și care culminează în sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, care arată că avem un destin ceresc, nu simplu pământesc. Dorind să Îl avem pe El prezent în noi și clădind punți către aproapele prin facerea de bine, atunci punem pe locul întâi în viața noastră Împărăția cerurilor, care începe acum, aici, în Biserică, și de celelalte se va îngriji pronia lui Dumnezeu pentru noi”.
Părintele paroh Ioan Popescu a vorbit despre împletirea dintre rugăciune și cuvântul de învățătură în prima săptămână a Postului Mare la Biserica Icoanei: „A fost o conferință de ținută academică, anul acesta am avut îndrăzneala să invităm conferențiari și profesori de renume, câte unul din toate zonele geografice istorice ale țării, cu gândul de a sărbători în acest fel Centenarul Marii Uniri”.