În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Seminar de Medicină și Teologie la Cluj Napoca
Seminarul Internațional de Medicină și Teologie, ediţia a XXI-a, s-a desfășurat marți, 5 aprilie, în mediul online, având tema principală „Adevărul creștin în practica medicală”.
Lucrările s-a desfăşurat pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin intermediul platformei „Zoom meetings”, cu participarea online a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopvicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a rectorului Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. Daniel David și a zeci de cadre universitare, medici, psihologi, studenți și public divers.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare și a subliniat că „Mântuitorul Iisus Hristos este Adevărul absolut”. Ierarhul i-a felicitat pe cei implicați în organizare, pentru inițiativă, perseverență și alegerea temei de actualitate.
În prima parte a simpozionului, participanții au dezbătut probleme centrate pe tema „Nevoia de adevăr în știință și teologie”. Dintre aceștia, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a vorbit pe tema „Terapie duhovnicească și terapie medicală: complementarități, distincții, contradicții”, Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul a vorbit despre „Cunoștința adevărului în veacul de acum și viața veșnică”, prof. dr. Daniel David a susținut un referat cu titlul „Adevărul în cercetare”, iar prof. dr. Vasile Astărăstoae a prezentat o lucrare despre „Medicul creștin în vremurile prezente”.
Lucrările seminarului, inițiate și coordonate pentru al 21-lea an consecutiv de prof. dr. Mircea Gelu Buta, au continuat pe șapte secțiuni: „Impactul medicinei contemporane asupra profesioniștilor din domeniu”, „Psihologie și Sociologie”, „Terapia medico-spirituală”, „Probleme bioetice în practica medicală”, „Medicină și credință, o incursiune în istorie”, „Artă sacră” și „Inginerie Medicală”.
„O lume în care, în loc să privim în faţă realitatea morţii şi să o trăim, fugim. Această concepţie asupra morţii ne face să minţim adeseori şi să nu spunem întotdeauna bolnavului adevărul. (…) Indiferent de modalitatea prin care încercăm să comunicăm cu pacientul, avem obligaţia de a nu ascunde bolnavului şi familiei acestuia gravitatea situaţiei în esenţa ei, mai ales atunci când înainte de moarte sunt de luat decizii importante. În plus, fiecare dintre noi avem dreptul de a fi ajutaţi să ne pregătim”, a spus prof. dr. Mircea Gelu Buta, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană.
„În conceptul de medicină creştină se afirmă «Adevărul fără iubire ucide!» Cu alte cuvinte, dragostea cu care este înconjurat cel aflat în suferinţă, decide timpul (când) şi modul (cum) şi, cât de mult poate fi dezvăluit adevărul”, a conchis prof. dr. Mircea Gelu Buta.
Printre cei care au participat la eveniment s-au mai aflat: arhim. prof. dr. Teofil Tia (Cluj-Napoca), pr. prof. dr. Ioan Chirilă (Cluj-Napoca), prof. dr. Vasile Astărăstoae (Iași), prof. dr. Adrian Opre (Cluj-Napoca), prof. dr. Pavel Chirilă (București), pr. prof. Ștefan Iloaie (Cluj-Napoca), F. Chatzinikolaou (Tesalonic, Grecia), Todor Encev (Bulgaria), prof. dr. Beatrice Gabriela Ioan (Iași), dr. Codrin-Horea Rebeleanu (Bistrița) și alții. Lucrările prezentate vor fi publicate în volumul „Medicii și Biserica”.
Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Asociația Medicală Română - filiala Bistrița-Năsăud, Centrul de Bioetică UBB Cluj-Napoca, Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Istoria Medicinii și Societatea Națională de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică.