De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Oradiei
În Duminica a 29-a după Pogorârea Sfântului Duh, a vindecării celor 10 leproşi, un număr mare de credincioși au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a ținut un cuvânt de învățătură referindu-se la legăturile între bolile trupeşti, sufleteşti şi păcat: „În această duminică este vorba și despre puterea păcatului, întrucât Duminica vindecării celor zece leproși ne trimite pe toți la legătura duhovnicească ce există între lepră, ca boală trupească, și păcat, păcatul fiind lepra spirituală, care ne desfigurează și schimonosește chipul sufletului nostru. Cu toate acestea, în această duminică, mai mult decât despre păcat, este vorba despre vindecare, iertare și, mai ales, despre iubire! Despre iubirea «nebună» a lui Dumnezeu, iubirea nemăsurată și de necuantificat a lui Dumnezeu, negrăită și nespusă. Căci Fiul lui Dumnezeu, prin Care toate au fost create, vine și Se face om și chiar El este Cel care lucrează iubirea dumnezeiască, curățind lepra și păcatul și iertând”.
Episcopul Oradiei a evidențiat că Dumnezeu, deși este Atoateștiutor și știa că recunoștința va încolți doar într-unul din cei zece, totuși îi vindecă și pe ceilalți nouă, oferindu-le gratuit, în dar, tămăduirea trupului și a sufletului: „Chiar și mântuirea vine prin dar, nu prin eforturile, asceza și truda noastră duhovnicească. Luând aminte la dragostea negrăită a lui Dumnezeu față de oameni, nu avem voie să rămânem doar în starea de contemplare, ci suntem siliți și nevoiți, pentru că suntem creștini - celule și părticele din organismul mistic al Domnului Hristos -, să facem pasul următor, pentru că lumea are nevoie de dragostea creștină, iar nu de fățărnicia noastră, de declarațiile noastre că suntem dreptmăritori”. Ierarhul i-a mai îndemnat pe cei prezenţi să practice rugăciunea, stăruind cât mai mult în această stare care asigură apropierea de Dumnezeu.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Bogdan Ionuț Mikulaș, pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Ciulești, Protopopiatul Marghita.