De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţii tămăduitori au revărsat binecuvântarea lor peste Bucureşti
Credinţa în Dumnezeu şi nădejdea în ajutorul sfinţilor Săi îndeamnă an de an poporul binecredincios spre cetatea Bucureştilor pentru a aduce prinos de rugăciune Sfântului Dimitrie cel Nou şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de hramul Catedralei patriarhale. Anul acesta, bucuria sărbătorii a fost sporită de prezenţa Sfântului Nectarie de la Eghina, a cărui mână dreaptă a binecuvântat pe toţi cei ce i-au cerut ajutorul cu credinţă.
Debutul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, l-a constituit aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie în 23 octombrie de o delegaţie din Grecia, condusă de către Înalt Preasfinţitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina. Oaspeţii eleni au fost întâmpinaţi de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi numeroşi preoţi şi diaconi. După primirea delegaţiei, în Salonul oficial al Aeroportului Otopeni a fost săvârşită slujba Polihroniului de către PS Ciprian Câmpineanul, care a urat apoi bun venit IPS Efrem, arătând că "sfinţii se întâlnesc între ei sub chipul sfintelor moaşte şi îi adună pe credincioşi". La rândul său, IPS Efrem şi-a exprimat bucuria de a veni la Bucureşti, mărturisind totodată că "este dorinţa Sfântului Nectarie ca noi să fim prezenţi aici în această ţară".
Sfinţirea Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie"
A doua zi, miercuri, 24 octombrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înalt Preasfinţitul Efrem, a sfinţit şi inaugurat Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Capitală.
La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat bucuria că moaştele Sfântului Nectarie au ajuns şi la acest centru: "Sfântul Nectarie este cunoscut ca vindecător de boli, de aceea venirea sa la Bucureşti înseamnă pentru noi o binecuvântare deosebită", a arătat, între altele, Întâistătătorul BOR. La rândul său, IPS Mitropolit Efrem şi-a exprimat bucuria că sfântul tămăduitor din Eghina a ctitorit duhovniceşte un centru de îngrijiri paliative în România. "De mai mulţi ani, Sfântul Nectarie a devenit şi un ctitor de aşezăminte sfinte în România, şi inima ne încredinţează de faptul că Sfântul Nectarie se bucură de această cinstire în duh, de prezenţa poporului român care aleargă cu grăbire spre sfintele sale moaşte", a spus IPS Mitropolit Efrem.
Procesiunea "Calea Sfinţilor"
După inaugurarea centrului de îngrijiri paliative, a urmat tradiţionala procesiune "Calea Sfinţilor", la care au participat toţi preoţii din protoieriile bucureştene şi din judeţul Ilfov, precum şi un mare număr de credincioşi. Procesiunea cu racla moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a pornit de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria, mergând până la baza Colinei Bucuriei, iar alaiul cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a parcurs drumul de la Catedrala mitropolitană "Sfântul Spiridon" - Nou pe străzile Şerban Vodă şi Bibescu Vodă până la baza dealului Colina Bucuriei. Cele două mulţimi s-au unit la Crucea Brâncovenească de la baza Colinei Bucuriei, pentru a se întâlni cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, iar apoi, ierarhii, preoţii şi credincioşii au urcat spre catedrală, unde au fost întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Aici a fost săvârşit un Polihroniu, după care Patriarhul României a rostit cuvântul de bun venit. Părintele Patriarh s-a adresat pelerinilor prezenţi: "Vocaţia Bisericii este aceea de a uni predica sau învăţătura de credinţă cu rugăciunea şi acţiunea pentru vindecarea bolilor şi alinarea suferinţelor oamenilor. Sfântul Nectarie sporeşte în aceste zile bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele sale moaşte alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale din Bucureşti".
Totodată, IPS Efrem a arătat că acea zi este una a revărsării darurilor cereşti şi a unei bucurii negrăite. "Îndreptăm spre toţi cei prezenţi urările noastre frăţeşti de bine, rugându-ne Sfântului Nectarie, făcătorul de minuni, pe care poporul român îl cinsteşte în chip cu totul deosebit - cum se vede şi din vizitarea sfintei sale mănăstiri din Eghina de către sute de pelerini români -, să fie întărite, prin puterea şi harul Sfântului Duh, cugetarea, nădejdea şi certitudinea noastră despre biruinţa finală, care este credinţa noastră ortodoxă", a spus IPS Mitropolit Efrem.
Apoi, raclele cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena au fost aşezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei patriarhale.
Tot miercuri, în a doua parte a zilei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Mitropolit Efrem au sfinţit Centrul social-cultural "Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina" din curtea Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Cu acelaşi prilej a fost sfinţită şi noua raclă în care vor sta fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, ce se află deja la Mănăstirea Radu Vodă.
A doua zi, joi, 25 octombrie, pelerinii care au venit pentru a se închina la cinstitele moaşte au putut participa la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala patriarhală de Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.
În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, vineri, 26 octombrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către IPS Efrem, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală. Înalt Preasfinţia Sa a adresat, cu acest prilej, un cuvânt miilor de pelerini prezenţi pe Colina Bucuriei, în care a subliniat că viaţa noastră personală trebuie să fie în acord cu cuvântul evanghelic.
Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor
Sâmbătă, 27 octombrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe scena de lângă Catedrala patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit Efrem, bucuria slujirii fiind împărtăşită de aproape toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La acest eveniment au participat importante personalităţi de stat şi locale, sute de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi mii de credincioşi şi pelerini care au aşteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la sfintele moaşte.
În cuvântul său de învăţătură, rostit după pericopa evanghelică, Patriarhul României a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi a Sfântului Nectarie de la Eghina. Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că cei doi mari sfinţi au avut în comun dorinţa sfinţeniei sau a unirii cu Hristos cel Unul Sfânt, dar şi darul vindecării de care Mântuitorul Hristos i-a învrednicit.
De asemenea, Patriarhul României a subliniat discreţia lucrării lui Dumnezeu săvârşită prin sfinţii Săi: "În darul vindecării se vede milostivirea lui Dumnezeu, pentru că întotdeauna minunile se fac din iubire faţă de oameni, şi niciodată din dorinţă egoistă de afirmare (…). Iată, avem în această toamnă o lumânare de Înviere aprinsă aici prin venirea moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Sfinţii din ceruri se află în legătură cu moaştele lor de pe pământ, prin lucrarea harului Duhului Sfânt. Când noi cinstim sfinţii, moaştele şi icoanele lor, nu cinstim natura umană, autonomă, independentă, ci noi cinstim, de fapt, lucrarea lui Dumnezeu în oamenii sfinţi, pe care El îi arată lumii ca fiind mijlocitori în faţa Lui prin rugăciunile lor, pentru a ne încuraja", a spus Părintele Patriarh Daniel. După oficierea Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Efrem a rostit un cuvânt prin care a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitaţia de a vizita România şi i-a dăruit Preafericirii Sale în semn de recunoştinţă o icoană cu chipul Sfântului Nectarie de la Eghina. La rândul său, Patriarhul României a mulţumit Înalt Preasfinţitului Efrem pentru vizita în ţara noastră şi pentru faptul că a adus moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, oferind în dar Înalt Preasfinţiei Sale o icoană a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, o cruce arhierească şi un engolpion.
Concursul naţional de muzică bisericească "Lăudaţi pe Domnul!"
Sâmbătă seara, Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei a găzduit etapa naţională a Concursului de muzică bisericească "Lăudaţi pe Domnul!" - ediţia a V-a, la care a asistat şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înalt Preasfinţitul Efrem şi numeroşi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.
În urma deliberării, juriul a decis ca premiul I să revină Coralei "Dimitrie Suceveanu" a Protoieriei II Capitală, care a reprezentat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Premiul II şi III s-au cumulat, fiind acordate corurilor "Reîntregirea" al Protoieriei Alba, din Mitropolia Ardealului, şi "Prof. Dr. Vasile Petraşcu" al Protoieriei Cluj II, reprezentând Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toţi participanţii şi a adresat cuvântul intitulat "Muzica liturgică - lucrare misionară a Bisericii", arătând că "în muzica sacră este cântată prezenţa harică a lui Dumnezeu în Biserică şi creaţie, dar şi prezenţa Bisericii şi a creaţiei în iubirea milostivă a lui Dumnezeu".
În ziua sărbătorii Sfântului Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, în Duminica XXIV-a după Rusalii, la 28 octombrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.
Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Tot duminică, în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei a avut loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Tema întâlnirii a fost "2012 - Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor" în Patriarhia Română. Cu acest prilej, a fost difuzat filmul documentar "Sfântul Maslu - Taina Vindecării", realizat de Trinitas TV.
În continuare, a avut loc un moment festiv dedicat aniversării a cinci ani de la înfiinţarea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat cele mai importante activităţi ale componentelor Centrului de Presă BASILICA.
Totodată, a fost lansat noul site al Agenţiei de ştiri BASILICA. De asemenea, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a prezentat cele mai recente trei DVD-uri realizate de Trinitas TV, cele mai recente trei CD-uri realizate de Radio Trinitas, dar şi volumul "Dialoguri ortodoxe la început de mileniu: 30 de interviuri cu ierarhi ortodocşi", apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române. Tot acum au fost prezentate şi o serie de volume apărute la editurile Patriarhiei. În încheierea şedinţei Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre provocările lumii contemporane cărora Biserica este chemată să le ofere răspunsuri.
Tot duminică seara, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Înalt Preasfinţitul Mitropolit Efrem au binecuvântat noua sală de lectură "Mitropolit Primat Atanasie Mironescu". Apoi au urmat inaugurarea şi sfinţirea Centrului Naţional pentru Formare Continuă "Dumitru Stăniloae" din apropierea Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti.
2014, an omagial euharistic
Luni, 29 octombrie, la Reşedinţa patriarhală a avut loc, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, anul 2014 a fost proclamat de Sfântul Sinod ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. De asemenea, s-a aprobat textul Pastoralei Sfântului Sinod la încheierea Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, care se va citi în prima duminică din Postul Naşterii Domnului (18 noiembrie) în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română.
În dimineaţa zilei de marţi, 30 octombrie, delegaţia Bisericii Elene, condusă de IPS Mitropolit Efrem, cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, vindecătorul de boli, s-a întors în Grecia.
Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, în această perioadă, peste 140.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Nectarie de la Eghina şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.