La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Simpozion internaţional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
În perioada 6-7 noiembrie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă Sacră, cu tema generală „Mai avem nevoie de bătrâni? Bătrânețe și înțelepciune, psalmodie și armonie”.
Ierarhi, profesori, teologi și oameni de cultură din țară și străinătate au dezbătut diferite teme și probleme de actualitate în cadrul tematicii Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Ediția din acest an s-a desfășurat în format hibrid, fizic și online.
Simpozionul a început în paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene, unde Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a altor participanți și invitați.
În aula facultății a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor, iar arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul instituției de învățământ teologic, a adresat participanților un cuvânt de bun-venit și a prezentat tema generală a manifestării științifice: „Mai avem nevoie de bătrâni? Bătrânețe și înțelepciune, psalmodie și armonie”.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a susținut prelegerea „Dacă tinerii ar ști și dacă bătrânii ar putea”, în cadrul căreia l-a evocat pe părintele Arsenie Papacioc, care i-a fost duhovnic.
„Unul dintre părinții noștri duhovnicești de profunzime a fost părintele Arsenie Papacioc. Din darul lui Dumnezeu, l-am cunoscut din anul 1973 și mi-a rămas duhovnic până ce a trecut la Domnul. Acum, locul lui l-a luat părintele Rafail Noica. Cum l-am cunoscut pe primul? Pe atunci eram inginer și lucram la Alba Iulia. În duminica Sfântului Grigorie Palama, fratele Petrică Jinaru m-a invitat să-i facem o vizită părintelui Arsenie Papacioc, care atunci era duhovnic la Mănăstirea Dintr-un Lemn și tare m-am folosit. Mi-am plecat capul sub epitrahilul părintelui și i-am simțit puterea duhovnicească și experiența în lucrarea cu sufletele”, a spus ierarhul.
Preasfințitul Episcop Petroniu a vorbit pe tema „Sfinții melozi Ioan Damaschin și Ioan Cucuzel”.
Preasfințitul Episcop Benedict Bistrițeanul a susţinut tema „Muzica bisericească în tradiția siriacă. Considerații generale”.
Au mai vorbit dr. Giovanni Tosatto, organist titular al Bisericii „San Daniele” din Padova (Italia), fondator și președinte al Asociației cultural-artistice „San Daniele” din Padova-Mantova, care a susținut un referat pe tema „I suoni sacri” (Armonii sacre); pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă clujene şi alți participanți.
Lucrările au continuat, la cele patru secțiuni, Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă Sacră. O secțiune specială a fost dedicată și studenților doctoranzi.
La finalul simpozionului, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie clujene, a comunicat concluziile generale, iar în încheiere a avut loc un concert de muzică bisericească susținut de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al bisericii studenților clujeni, dirijat de Doina Costin.
Simpozionul a fost organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și a făcut parte din suita de manifestări științifice ale facultății, din anul universitar 2023-2024.
În cadrul simpozionului a fost vernisată expoziția personală de pictură „Armonii” a prof. univ. dr. Marcel Muntean, cadru universitar la secția Artă Sacră a facultăţii clujene.