În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Simpozion național de Teologie la Cluj‑Napoca
Școala Doctorală „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat, în zilele de 30 și 31 mai, tradiționalul simpozion dedicat studenților doctoranzi, intitulat „Teologie, rugăciune, isihie”.
Manifestarea s-a încadrat în șirul evenimentelor academice din facultate, în contextul Anului omagial 2022. Ediția din acest an s-a desfășurat în format hibrid, atât în format fizic, cât și online. Peste 50 de doctoranzi de la toate școlile doctorale de teologie din țară, împreună cu îndrumătorii și profesorii lor, avându-i alături și pe cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, au prezentat și dezbătut diferite teme și probleme de actualitate care se încadrează în tematica manifestării științifice.
Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc luni, 30 mai, la sediul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a conducerii instituției de învățământ teologic clujean, a doctoranzilor participanți, a studenților facultății și a altor invitați.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării, pentru inițiativă, perseverență și tema actuală. Ierarhul a evidențiat importanța covârșitoare a rugăciunii comunitare și personale, evocând mai multe exemple de sfinți și oameni duhovnicești, a căror pavăză spirituală și armă împotriva ispitelor, a necazurilor și încercărilor vieții a fost rugăciunea. Au mai rostit alocuțiuni decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. dr. Teofil Tia, și directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
Dr. Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a susținut prelegerea „Părintele Florea Mureșan - biografie spirituală și ideologii totalitare în secolul XX; Prolegomene la o istorie prosopografică a ortodoxiei clujene”. Specialist în Dosarele Securității, în care au fost implicați slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române în timpul comunismului, Dragoș Ursu a evocat personalitatea complexă a părintelui martir Florea Mureșan, fost profesor al Academiei Teologice din Cluj, care și-a sfârșit viața în chip mărturisitor în temnița Aiudului. Prelegerea s-a dorit a fi o încununare a seriei celor trei conferințe despre Dosarele Securității, susținute de acesta în luna martie 2022, pentru Școala Doctorală de Teologie din Cluj.
Lucrările simpozionului s-au desfășurat pe patru secțiuni: teologie-istorie, teologie sistematică, teologie biblică și teologie practică, fiind moderate de profesori ai Facultății de Teologie din Cluj, având alături câte un doctorand.
În cea de-a doua zi, marți, 31 mai, doctoranzii prezenți fizic și online au ascultat cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a arătat legătura strânsă care ar trebui să existe între teologie ca cercetare științifică și viața duhovnicească.
Marţi seara au fost prezentate concluziile de către pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, în calitate de gazdă și organizator. Lucrările prezentate vor fi publicate în Studia Theologica Orthodoxa Doctoralia Napocensia, revista de specialitate a Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din Cluj-Napoca.