În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion național de Ziua Bibliei organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”
Departamentul de Teologie istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București organizează sâmbătă, 13 noiembrie 2021, de Ziua Bibliei, Simpozionul național „Sfânta Scriptură în spiritualitatea ortodoxă”. La întâlnirea care se va desfășura online vor participa cadre didactice de la facultățile de teologie ortodoxă din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Craiova.
Evenimentul dedicat Sfintei Scripturi începe la ora 11:00, se va desfășura în două sesiuni și va fi moderat de părintele conf. dr. Marian Vild, director al Departamentului de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie din București, și de părintele prof. dr. Constantin Preda, prodecanul acestei instituții de învățământ teologic.
În prima sesiune, care se va desfășura în intervalul orar 11:10-12:30, pr. prof. dr. Ioan Chirilă de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va susține referatul „Sfânta Scriptură și accederea în dinamica veșniciei sau despre cuvântul viu”. La final vor avea loc discuții pe baza acestei teme.
În cea de-a doua sesiune vor fi susținute următoarele teme: pr. lect. dr. Ioan Mihoc de la Universitatea de Vest, Timișoara - „Ἐν καταστήματι ἱεροπρεπεῖς: cucernicia - «veșmântul cuviinței”» ca rezumat al virtuților în Tit 2, 1-10”; lect. dr. Stelian Pașca-Tușa de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca - „Lectura hristologică/ mistică a conceptului «or» (lumină) în Psalmi”; pr. lect. dr. Cătălin Vatamanu de la Universitatea „Alexandru Ioan-Cuza” din Iași - Argumente veterotestamentare pentru o justificare a lui «Iisuse, Preadulce» în afara contextului euharistic; pr. asist. dr. Cosmin Pricop de la Universitatea din București - „«Și Cuvântul (...) S-a sălășluit între noi». Și apoi? Legături posibile între Prolog și Corpus în Evanghelia după Ioan, cu privire la conceptul de «locuire»”; diac. conf. dr. Alexandru Mihăilă de la Universitatea din București - „Paremiile de tip cento; aspecte ale lecțiunilor biblice din cultul bizantin”; pr. lect dr. Ion Reșceanu de la Universitatea din Craiova - „Funcția liturgică a Tetraevangheliarului grecesc de la Muzeul Olteniei din Craiova (sec. XII)”; pr. lect. dr. Cezar Hârlăoanu de la Universitatea „Alexandru Ioan-Cuza” din Iași - „Elemente de exegeză biblică în gândirea Sf. Simeon Stâlpnicul”. Fiecare referat va fi urmat de câte o sesiune de întrebări și discuții.
Pentru a asista la simpozion puteți accesa linkul meet.google.com/swy-sdwy-srb.