Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozionul Internațional „Columna 2000”, la Timișoara
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Timişoara-Dacia a găzduit vineri, 29 noiembrie, cea de-a 34-a ediţie a Simpozionului internaţional „Columna 2000”. Evenimentul a fost dedicat Zilei Naţionale a României și Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, precum şi împlinirii a 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Banat, a 75 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub stăpânirea Ungariei horthyste și a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.
În deschidere, pr. paroh Ioan Bude, protopop al Protopopiatului Timişoara I, a binecuvântat lucrările simpozionului. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent părintele cons. Zaharia Pereș, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, întâistătătorul Mitropoliei Banatului. Festivitatea de deschidere a manifestării a fost moderată de conf. univ. dr. Tiberiu Ciobanu, prorectorul Universității „Ioan Slavici” din Timișoara. Au fost evidențiate atât evenimentele de la intrarea trupelor regale române în Timișoara din 3 august 1919 și de la instaurarea administrației românești în Banat, cât și legăturile culturale ale românilor bănățeni din Monarhia austro-ungară cu Regatul României, care au constituit premisele pentru Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De asemenea, a fost creionată contribuția Bisericii Ortodoxe Române la Marea Unire și, nu în ultimul rând, lupta și jertfa preoților timișoreni în Revoluția Română din 1989, care, împreună cu o mulțime de bănățeni, au făcut ca Timișoara să devină primul oraș liber de comunism din România.