În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sobor de arhierei la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu
Sărbătoarea Sfintei Treimi a adunat numeroşi credincioși la Catedrala Mitropolitană din Sibiu pentru a prăznui hramul istoricului lăcaș de cult din cetatea transilvană. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Cinci arhierei au liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în ziua hramului: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, și Preasfințitul Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Devei şi Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni, împreună cu membrii Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a vorbit despre lucrarea Preasfintei Treimi în lume, prin Biserică.
„Este lucrarea lui Dumnezeu care se împărtășește lumii. Harul divin, care izvorăște din Preasfânta Treime, se revarsă peste tot omul, se revarsă peste ființa omenească și de acum înainte Duhul Sfânt este Acela care conduce lumea spre Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.
IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor și oaspeților pentru participarea la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, un lăcaș de cult dorit atât de mult de românii din Transilvania.
„Se cuvine acum să ne aducem aminte de cei care au stat la temelia acestei lucrări dumnezeiești, pentru că și biserica, lăcașul de închinare, este tot o lucrare a lui Dumnezeu. Prin mâinile noastre, Dumnezeu clădește și lasă în lume aceste zidiri, de aceea biserica este un loc sfințit și sfințitor”, a spus ierarhul.
IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit, la final, mai multe distincții. Astfel, au primit „Crucea şaguniană pentru laici” Alexandru Popescu, Alin Jurchela, Claudiu Badea, Constantin Badea, Dorin Stoicescu, ing. Mihai Muntean, Sebastian Emanuel Stan și Ștefan Belanco. Ordinul pentru femei „Anastasia Șaguna” a fost oferit Claudiei Costea, Elisabetei Cândea, Gabrielei Răduleț și Luciei Stoicescu.