În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Tineri misionari câștigători ai concursurilor naționale, premiați în Capitală
Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București a găzduit luni, 20 mai, în ajunul praznicului Sfinților Împărați Constantin și Elena, festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă” și Concursului național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”. La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care i-a felicitat pe premianți și a rostit un cuvânt de învățătură.
Hramul istoric al Catedralei Patriarhale din București a fost un prilej de sporită bucurie pentru reprezentanții celor 32 de eparhii participante ajunși în faza finală a Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”, organizat la nivelul Patriarhiei Române de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale în parteneriat cu Ministerul Educației, și pentru cei 9 câștigători ai Concursului național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, organizat de sectoarele cultură, pictură și restaurare, componenta pictură, și teologic-educațional ale Patriarhiei Române. Cele două concursuri, ajunse la a 16-a, respectiv la a 13-a ediție, au propus concurenților evidențierea tematicilor Anului omagial și comemorativ 2024 prin realizarea de proiecte catehetice și prin iconografie.
Înainte de a lua parte la festivitatea de premiere, câștigătorii celor două concursuri au vizitat Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei. În continuare, aceștia s-au deplasat la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” unde, în deschiderea evenimentului, părintele inspector patriarhal Mihai Pavel a rostit un cuvânt de bun-venit și a vorbit despre specificul actualei ediții a concursului național catehetic. Cu toții au vizionat apoi, cu mult interes, filmul care prezintă proiectele câștigătoare ale acestui concurs, realizat de TRINITAS TV.
La finalul filmului, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional, a dat citire listei câștigătorilor Concursului „Hristos - Cuvântul care vindecă”, iar cei 32 de copii și însoțitorii lor, reprezentanți ai grupurilor catehetice care au obținut locul întâi la nivelul fiecărei eparhii, au primit Diploma omagială 2024 și premii constând în cărți publicate la Editurile Patriarhiei Române.
În continuare, Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la Sectorul cultură, pictură și restaurare, componenta pictură, a prezentat pe scurt tematica și obiectivele Concursului „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, după care a dat citire listei câștigătorilor celor trei secțiuni ale concursului care au fost premiați, precum cei de dinainte, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
După înmânarea premiilor, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură. Adresându-se mai întâi câștigătorilor concursului catehetic, Preasfinția Sa a afirmat: „La fel ca în edițiile precedente, m-au surprins mulțimea și diversitatea lucrărilor în care s-au implicat grupurile catehetice participante în ediția a 16-a a unui concurs cu un generic foarte sensibil, «Hristos - Cuvântul care vindecă». Într-o lume care este din ce în ce mai suferindă, nu doar trupește, ci și spiritual, angajarea în activități care pot duce la prevenirea unor suferințe sau la vindecarea celor deja existente este un lucru extrem de necesar. În filmul documentar am văzut, umăr la umăr, slujitori ai Altarului, profesori din învățământul primar și gimnazial, cadre medicale și oameni care coordonează diverse centre de îngrijire a sănătății. Tema concursului decurge din scopul acestui An omagial și comemorativ. El reprezintă o lucrare foarte importantă care, desigur, nu acoperă toată Biserica, însă 19.000 de tineri angajați în ediția a 16-a a concursului este un număr foarte mare, iar dinamica lucrării pastorale se observă în fiecare eparhie. Unele eparhii sunt mici, dar au avut multe parohii implicate în concurs, mulți tineri. Și de această dată se constată preponderența elevelor, ceea ce arată sensibilitatea lor pentru problemele spirituale ale semenilor. Din toate aceste lucrări desfășurate în cadrul concursului, unele se întâlnesc în toate edițiile, dar își mențin importanța lor. Foarte importante însă rămân faptele la care și-au arătat disponibilitatea tinerii înscriși în concurs: au vizitat oameni singuri la domiciliu sau în diverse instituții de ocrotire a sănătății, s-au adresat cu dragoste altor copii din alte comunități cărora le lipsesc bunurile materiale sau dragostea părinților plecați în străinătate ori alte lucruri necesare, au învățat noțiuni elementare de acordare a primului ajutor, au participat la cateheze pe teme de prevenție a anumitor boli și nu numai”.
Referindu-se la Concursul „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, ierarhul a explicat specificul fiecăreia dintre cele trei secțiuni și i-a invitat pe toți cei prezenți la expoziția organizată în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în perioada 21-31 mai, care cuprinde lucrările premiate în concurs și câteva dintre cele nepremiate: „Lucrările acestea reflectă talente deosebite din rândul tinerilor. La Secțiunea Icoană pe lemn, tema a fost reprezentarea unui sfânt tămăduitor și a unor scene din viața acestuia. La Secțiunea Miniatură, concurenții au trebuit să ilustreze cele șapte Evanghelii de la Taina Sfântului Maslu care sunt axate, în general, pe actul vindecării și al ajutorării celor aflați în suferință, iar la Secțiunea Proiect desenat, tema a fost un proiect de relicvariu, de raclă, pentru adăpostirea moaștelor sfinților tămăduitori. Imaginea de pe fiecare diplomă conferită aici reprezintă lucrarea realizată de fiecare premiant. Toate aceste reproduceri sunt lucrări remarcabile, pentru care îi felicităm din toată inima pe cei care le-au realizat și le dorim mult succes și inspirație în activitatea viitoare”, a spus Preasfinția Sa.