La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Un nou an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au participat luni, 3 octombrie, alături de ierarhii și profesorii lor, la deschiderea festivă a noului an universitar 2022-2023.
La Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența studenților, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori, în frunte cu prodecanul instituției de învățământ, pr. lect. dr. Adrian Podaru, și directorul de departament, pr. prof. dr. Ștefan Iloaie. Preasfințitul conf. dr. Benedict Bistrițeanul, cadru universitar al facultății, le-a vorbit celor prezenţi pe tema „Calea teologului”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului prof. univ. dr. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficialităților civile și militare, a cadrelor didactice și a studenților.
IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, intitulat „Dascăli cu putere în cuvânt și studenți receptivi”, le-a urat succes în noul an universitar și i-a îndemnat să fie misionari buni pentru tinerii din jurul lor.
Deschiderea festivă a cursurilor a avut loc, apoi, în Aula facultăţii. PS Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul și arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, le-a adresat studenților un cuvânt de binecuvântare și de bun venit.
Prelegerea inaugurală a fost susținută de lect. dr. Gabriel Noje, pe tema „Trupul, astăzi: dilemele corporalității și perspectiva Bisericii”. Au urmat ședința festivă a Departamentului de Teologie Ortodoxă şi întâlnirea studenților cu tutorii de an. La final a fost inaugurat Atelierul de miniatură dedicat studenților de la specializarea Artă Sacră.