Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vas binecuvântat, purtător al darurilor duhovnicești pentru Patriarhul României
La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod, desfășurată miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, a avut loc un moment festiv în care Patriarhul României, în ajunul zilei în care a împlinit vârsta de 70 de ani, a primit în dar din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod o amforă aniversară și un set de engolpioane. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit daruri ierarhilor prezenți.
După închiderea ședinței de lucru a Sfântului Sinod, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt omagial în care a amintit principalele evenimente și împliniri pe plan bisericesc, academic, teologic, social-filantropic, pastoral și cultural din viața Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, o amforă aniversară și un set de engolpioane. „Vă oferim două daruri simbolice. O amforă aniversară, cu tot ceea ce constituie ca semnificație - vas binecuvântat purtător al darurilor Sfântului Duh -, care are înscris textul: «Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani de viață. Darul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române - 22 iulie 2021». Sfântul Sinod vă oferă și un set patriarhal de engolpioane, ca atunci când îl purtați să vă aduceți aminte în rugăciune de membrii Sfântului Sinod ca să împlinească lucrarea eficient duhovnicește și în duh de ascultare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru cuvântul adresat, precum și tuturor ierarhilor Sfântului Sinod. „Mulțumim pentru cuvântul frumos pe care l-a rostit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a rezumat activitățile principale pe care noi le-am desfășurat la Iași, dar mai ales aici, la București, împreună cu o mulțime de colaboratori, în mod deosebit ca Patriarh, prin conlucrarea tuturor ierarhilor din toate eparhiile. Aici dorim să ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, ierarhi care au trecut la Domnul și, pentru că este Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, ne aducem aminte de toți părinții noștri care au fost mai înaintea noastră slujitori și împreună cu noi unii dintre ei. Mă gândesc în mod deosebit la Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, care-i numea pe membrii Sfântului Sinod «cunună de arhierei». A văzut această comuniune ca o coroană de cinste, de frumusețe a conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Este o chemare sfântă de a lucra împreună după acest model al Sfinților Apostoli la îndemnul Mântuitorului. Conlucrarea sfântă este singura sursă de adevărată bucurie în Biserică. Și ceea ce face fiecare ierarh în eparhia lui este o piatră nestemată, cu o valoare deosebită în construirea întregului edificiu spiritual al Bisericii. Dar și ceea ce hotărăște Sfântul Sinod împreună este foarte important, pentru că este o responsabilitate comună”, a spus Patriarhul României.
La final, fiecare ierarh a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un set care conține „Filocalia” - ediție specială, volumul aniversar „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam - Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani”; volumul „Comori ale Ortodoxiei”, ediția 2021; Diploma 2021 „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, cu medalie comemorativă; Diploma 2021 „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, cu medalie comemorativă.