În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Veşmânt nou sfinţit pentru Biserica „Sfântul Ilie” - Ghencea
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit sâmbătă, 20 iulie, cu ocazia hramului, pictura Bisericii „Sfântul Ilie” - Ghencea din Protoieria I Capitală. În dimineaţa aceleiaşi zile, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfinţit piatra de temelie a capelei care se va construi în cimitirul parohial.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit pictura exterioară a bisericii, pictura interioară şi catapeteasma acesteia. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat faptul că Biserica îi menţine pe oameni în comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii Săi, iar în Biserică oamenii se înalţă duhovniceşte, dobândind arvuna vieţii veşnice. „Biserica aceasta frumoasă este o podoabă pentru Capitală şi arată jertfelnicia credincioşilor. Însă, după zidirea şi înfrumuseţarea bisericii, trebuie continuată zidirea duhovnicească, adică biserica din suflete, biserica din inimile oamenilor. Această biserică nouă, sfinţită şi împodobită frumos, este icoana Împărăţiei cerurilor, a comuniunii lui Dumnezeu cu sfinţii Lui din toate timpurile şi din toate veacurile. Spre această bucurie, fericire şi pace sfântă din Împărăţia cerurilor ne îndreptăm noi când venim la biserică. De aceea Biserica este considerată Casa lui Dumnezeu, Casa Sfintei Treimi şi poartă a Cerului. Aici Cerul coboară pe pământ pentru ca noi pământenii să ne înălţăm duhovniceşte la Ceruri. În Biserică se primeşte iertarea păcatelor, se dăruieşte arvuna fericirii veşnice şi arvuna vieţii veşnice, aşa cum rezultă din cele trei Evanghelii care se citesc la sfinţirea unei biserici. Demnitatea unei comunităţi se vede în primul rând prin modul în care întreţine biserica. Cei iubitori de frumuseţe duhovnicească doresc să aducă slavă lui Hristos, nu numai prin rugăciune, ci şi prin modul de înfrumuseţare a bisericii şi prin activităţile sociale, culturale şi filantropice. Desigur, o parohie se mai poate aprecia şi după modul cum îngrijeşte de mormintele celor adormiţi. Gradul de civilizaţie al unui popor se vede după cum se comportă cu copiii, cu bătrânii şi cu cei trecuţi la Domnul”, a spus PF Patriarh Daniel.
Cu ocazia sfinţirii, părintele paroh Vasile Dumitru a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar ceilalţi slujitori, pr. Sorin Luţescu, pr. Lucian Teodor Oprescu şi diac. Constantin Dumitru, au primit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Consiliul parohial al Parohiei „Sfântul Ilie” - Ghencea a primit Diploma de onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar Grigore Doru, reprezentantul firmei care asigură lucrările de construcţie în cimitirul parohial, a primit Distincţia de vrednicie „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor”. Patriarhul României a dăruit pentru altarul bisericii o cruce de binecuvântare şi un set de cărţi de cult, iar pentru biblioteca parohială a dăruit mai multe volume editate de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române. Preafericirea Sa a primit din partea parohiei o icoană cu Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Piatră de temelie pentru capela cimitirului parohial
Cu prilejul hramului parohiei bucureştene, a fost sfinţită piatra de temelie pentru noua capelă a cimitirului parohial, care va purta hramul „Învierea Domnului”. Slujba a fost săvârşită de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, Preasfinţia Sa a arătat în cuvântul de învăţătură necesitatea construirii unui lăcaş de cult în cimitirul parohial: „Am cerut de la Dumnezeu ajutor pentru ctitorii acestei biserici, pentru cei care ajută în multe chipuri la ridicarea ei şi ocrotirea muncitorilor care se vor osteni cu înălţarea bisericii. Ridicarea acesteia era necesară pentru slujbele care se fac aici cu prilejul înmormântărilor şi al pomenirilor celor care aşteaptă învierea cea de obşte în acest cimitir”. După săvârşirea acestei rânduieli de punere a temeliei bisericii, PS Varlaam Ploieşteanul a săvârşit în biserica mare a parohiei Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.