Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu” la Roman
În perioada 15-16 mai, la Roman a avut loc cea de-a 22-a ediție a manifestărilor cultural-religioase Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea în ceruri a vrednicului de pomenire ierarh ce a păstorit Eparhia Romanului.
Manifestările au început duminică, 15 mai, cu săvârșirea Vecerniei sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în Catedrala Arhiepiscopală după care a urmat lansarea lucrării „Un ierarh pentru eternitate. Chemarea muntelui”, al cărei autor este prof. Constantin Adamovici. Despre volum a vorbit părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.
Apoi profesoara Ana Bobu, care s-a implicat în promovarea personalității Episcopului Melchisedec și care a coordonat timp de 20 de ani activitatea didactică dedicată cunoașterii acestuia a prezentat retrospectiva acestei activități educaționale. Munca de 20 de ani a profesoarei a prins contur, fiind adunată în șapte volume așezate în casetă, pe care aceasta le-a oferit Centrului eparhial Roman.
În semn de recunoștință și apreciere pentru efortul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a oferit atât doamnei profesoare Ana Bobu, cât și domnului profesor Constantin Adamovici ordinul Melchisedec Ștefănescu clasa a III-a, pentru mireni.
Manifestarea a continuat cu premierea de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a grupelor catehetice câștigătoare ale etapei pe protopopiat a Concursului național catehetic „Rugăciunea în viața mea”.
La finalul activității, a fost premiat concursul „Melchisedec Ștefănescu - om al rugăciunii” desfășurat la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.
Luni, 16 mai 2022, la Catedrala Arhiepiscopală a fost săvârșită Sfânta Liturghie din sobor făcând parte protopopii eparhiei și profesori ai Liceului Teologic „Melchisedec Ștefănescu”.
În cadrul slujbei, diaconul Constantin Iulian Amarie a fost hirotonit preot.
După slujbă soborul slujitorilor, credincioșii prezenți și elevii seminariști s-au deplasat în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală la mormântul Episcopului Melchisedec, situat în incinta Fundației „Episcop Melchisedec”. Aici au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru familia ierarhului comemorat, iar un grup de copii de la Școala Primară Mușatinii a prezentat un scurt program artistic dedicat ocrotitorului fundației romașcane.
În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit tuturor celor care au participat la organizarea evenimentului:
„La timpul său, Episcopul Melchisedec a adunat din cunoștințele vremii destulă știință care i-au adus supranumele de «cel mai învățat episcop al românilor». În ultima parte a activității sale el a activat aici, la Roman, iar când Dumnezeu l-a chemat la veșnicele locașuri, el a lăsat ca testament să-i fie așezat trupul aici, în Grădina de flori, pentru a asculta glasurile nevinovate ale copiilor și a celor care se ocupă de plămada tânără și vie care constituie Trupul tainic al lui Hristos”.