Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Centre de consiliere pentru părinţi, în cinci oraşe din ţară
Cinci centre de resurse pentru părinţi, care vor oferi suport şi consiliere pentru managementul conflictelor familiale şi crearea unui cadru unde părinţii vor putea împărtăşi experienţa proprie în creşterea copilului, vor fi inaugurate, vineri, cu ocazia zilei împotriva violenţei asupra copilului.
Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, centrele au scopul de a facilita accesul părinţilor la informare şi pregătire în vederea asimilării metodelor de educare nonviolente. „Părinţii au nevoie de ajutor pentru cunoaşterea unor metode de creştere şi educare a copiilor adecvate familiei şi copiilor lor“, consideră Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii. Specialiştii centrelor vor ajuta părinţii să înţeleagă copilul în funcţie de etapa de dezvoltare şi de particularităţile individuale ale acestuia, vor găsi modalităţi de comunicare şi educare a copilului şi vor promova renunţarea la aplicarea pedepselor fizice şi umilitoare împotriva copilului prin schimbarea atitudinilor părinţilor, a educatorilor şi a tuturor factorilor implicaţi în îngrijirea, creşterea şi educarea copilului. Potrivit statisticilor, România face parte din grupul ţărilor în care violenţa împotriva copilului se pedepseşte prin lege. Însă, aşa cum realitatea confirmă, măsurile legislative nu duc automat la eliminarea unor obiceiuri, măsuri „disciplinare“ şi „metode“ de educare violentă a copilului, mai precizează comunicatul. Inaugurarea centrelor va avea loc, în Bucureşti, în incinta Liceului Bilingv „Miguel de Cervantes“, la Iaşi - str. C.A. Rosetti nr. 14-16, la Suceava - Şcoala cu clasele I-VIII „Miron Costin“ nr. 11, la Târgu Mureş - str. Revoluţiei 45 şi la Timişoara - Calea Sagului nr. 102-104. (O.R.)