Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
A zecea ediţie a Nopţii Institutelor Culturale
Zece ediţii reuşite numără deja proiectul „Noaptea Institutelor Culturale”, cea mai recentă având loc vineri, 24 iunie. Cu fiecare an programul a fost tot mai bogat, participanţii mai mulţi şi oferta pentru public mai variată. Iată care au fost punctele cele mai importante ale acestei nopţi albe a institutelor culturale.
Anul acesta „au defilat” cu ofertele lor culturale: British Council Romania, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegația Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut Bucureşti, Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, Instituto Cervantes de Bucarest, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Istituto Italiano di Cultura Bucarest, Institutul Polonez și Spaţiul Public European.
În mod firesc, pentru că anul acesta s-au împlinit 400 de ani de la moartea scriitorului William Shakespeare, programul britanicilor a gravitat în jurul acestui titan al culturii, programul conţinând proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, dar şi o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, fiindcă tot 400 de ani s-au împlinit anul acesta şi de la naşterea scriitorului spaniol Miguel Cervantes. Polonezii au mizat pe muzică, propunând un program de recitaluri de vioară, flaut, oboi, clarinet, corn, fagot, percuţie, bandoneon. Muzica nu a fost doar din zona lor (Podlasie), ci şi muzică franţuzească, grecească.
Oferta de filme a institutelor culturale a fost bogată, publicul vizionând: „Mediterranea”, de Jonas Carpignano, acest film fiind unul dintre finalistele în competiția pentru Premiul LUX 2015, acordat de Parlamentul European; „Prospero’s Books”, în regia lui Peter Greenaway; „Romanian Short Waves“ - scurtmetraje românești prezente la Cannes 2016; „Short from Spain”, filme scurte selectate de Institutul de Cinematografie și Arte Vizuale din Spania; „Sissi I de Ernst Marishka”, cu Romy Schneider în rolul împărătesei Elisabeta a Austriei; „La Passante du Sans-Souci”, de Jacques Rouffio, „Șoptește-mi dacă uit”, de Çagan Irmak.
Noaptea Institutelor Culturale a fost una bogată şi pentru proiectele expoziţionale. Acestea au constat în benzi desenate, graffiti performance, expoziții de sculptură și ilustrație „Miguel En Cervantes. Panorama Minunățiilor”, expoziția de obiecte adunate „B L A N K” , expoziție de arhitectură, design de produs, fashion și grafic design „Romanian Design Week Classics”, expoziția vestimentară unde au putut fi admirate veşminte tradiţionale greceşti, expoziția itinerantă „Cele mai frumoase cărți”, expozițiile de fotografie „Azulejo: Story of tiles”, „Romy Schneider” şi „Immota Manet”, în care au fost prezentate fotografii alb-negru în care apăreau urmările cutremurului din L’Aguila.
Au avut loc şi dezbateri pe teme interculturale, perioada frământată prin care trece Europa chiar cerând acest tip de discuţii. Au fost puse în centrul atenţiei artele tradiţionale, atelierele pentru copii şi pentru adulţi, printre activităţile prezentate făcând parte arta tradiţională turcească de a desena pe apă, copiii au învăţat cum se creează căsuţele pentru păsărele. Nici de la această ediţie nu a lipsit târgul culinar, participanţii având ocazia să savureze gulaşul unguresc, spaghetele tradiţionale, pregătite pe loc, preparate turceşti şi poloneze. Acest eveniment intercultural este un proiect organizat de către EUNIC (European Union National Institutes for Culture), cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Spaţiile în care s-au desfăşurat cele circa 50 de activităţi culturale au fost: Hanul Gabroveni, British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Green Hours, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Spațiul Public European.