Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Acasă, la origini, în Țara Făgărașului
Gospodăria casei Drăguș de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti găzduieşte expoziția de fotografie „Acasă, la origini”, care prezintă prima etapă de cercetare a portului popular din mai multe comunități din Țara Făgărașului, cu detalii de specific, particularități și identitate locală. Proiectul a luat naștere în urmă cu doi ani, în plină pandemie, când comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, pentru Ziua universală a iei 2020, tema „Acasă, la origini”.
Satul românesc poartă cu sine o istorie a noastră, a românilor, și este aşadar cheia prin care ne putem înţelege identitatea, dar şi mijlocul prin care ne putem face cunoscuţi altora cu adevărat. Frumusețea lui constă nu numai în peisajele naturale deosebite sau arhitectura tradițională, ci și în oamenii locului, portul popular, cântecul, datinile și tradiţiile care nu ar fi bine să se piardă în iureşul vieții.
Nicoleta Grancea, coordonatoarea proiectului expozițional, spune că „se cuvine să redescoperim, să păstrăm sau să reînviem, acolo unde este cazul, dar și să transmitem generațiilor viitoare toate aceste elemente identitare, culturale şi spirituale ce constituie satul românesc. Expoziția propune o expunere inedită care să poarte vizitatorul în atmosfera din Țara Făgărașului. Familii din peste 20 de comunități s-au lăsat fotografiate de către fotografi voluntari ca să rămână mărturie peste ani. Comunitățile vii implicate în proiect sunt: Calbor, Copăcel, Drăguș, Ileni, Lisa, Mărgineni, Mândra, Perșani, Șercaia, Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Veneția de Jos, Șona, Ucea de Sus, Grid, Râușor, Beclean și Grupul Șezători în Țara Făgărașului”.
Proiectul a fost inițiat în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului, coordonată de Cristiana Metea, Muzeul de Pânze și Povești și voluntari locali, cu scopul de a reconecta și dezvolta comunitățile prin ceea ce au mai valoros: zestrea culturală moștenită din străbuni. În cei doi ani de documentare s-au strâns zeci de mii de fotografii, albume locale cu portul tradiţional, pe care oamenii îl recunosc ca fiind al lor, păstrat, îmbogățit și transmis din generație în generație. În tot acest timp, comunitățile au realizat cât de bogate sunt spiritual și cultural, s-au reconectat și au reînvățat să colaboreze pentru o cauză comună.
Expoziția este deschisă până în 25 septembrie 2022, zilnic, în intervalul orar 9:00-19:00. (A. D.)