La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Album dedicat fotografilor brașoveni
De Ziua artei fotografice, 11 ianuarie, Muzeul de Etnografie Brașov (MEB) a lansat, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului (MCUB) din Piața Sfatului, albumul „Fotografi brașoveni și atelierele lor”, fiind o incursiune în istoria începuturilor fotografiei brașovene, de la primii pictori convertiți la fotografie, până la fotografii profesioniști din perioada 1839-1918. Astfel este întregită expoziția „Fotografi brașoveni și atelierele lor”, găzduită de Complexul Comercial Coresi.
Volumul este un instrument util pentru vizitatorii MCUB, care pot vedea, în expoziția permanentă, un atelier de fotograf de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Publicația conține reproduceri după fotografiile aflate în patrimoniul MEB și în colecția Arhivelor Naționale Brașov, dar și detalii despre viața și activitatea celor mai importanți fotografi brașoveni ai secolului al XIX-lea: Leopold Adler și Carl Muschalek, informează pagina de Facebook a MEB. Albumul „Fotografi brașoveni și atelierele lor” poate fi achiziționat de la magazinul MCUB.
Ziua artei fotografice a fost stabilită la 11 ianuarie, deoarece este data naşterii lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României. Este cel care a imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeei (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume.