La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Andrei Pleşu: „Jurnalul. Al cui?“
În această lună, continuă seria de conferinţe publice "Cultura bate criza", găzduite de Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Carol I", Bucureşti.
Joi, 18 noiembrie, de la ora 19:00, publicul a avut întâlnire cu eseistul şi filosoful Andrei Pleşu. Conferinţa a avut ca temă "Jurnalul. Al cui?" şi a fost moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI). "Ideea acestei prelegeri mi-a venit de la o discuţie cu prietenul meu Gabriel Liiceanu, a explicat Andrei Pleşu. Şi el, şi eu am scris câte un jurnal. El mi-a reproşat, însă, că am fost prea artificial, iar eu i-am spus lui că a scris prea mult jurnal, că a fost prea sincer". Întrebarea esenţială cu privire la jurnal, pe care Pleşu a supus-o reflecţiei, a fost cine este autorul de jurnal. Un recital la vioară Johann Sebastian Bach, susţinut de violoncelistul Ştefan Cazacu, a marcat finalul conferinţei şi începutul dialogului între participanţi şi publicul prezent. Iniţiate de omul de litere Sorin Alexandrescu, conferinţele de la BCU i-au adus deja în faţa publicului bucureştean pe George Banu, critic de teatru la Paris, şi pe regizorul Mihai Măniuţiu. La "Cultura bate criza" urmează conferinţa marelui istoric şi filosof american al istoriei Hazden White (30 noiembrie) şi cea a academicianului român Solomon Marcus (9 decembrie).