La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Anul nou“ bizantin în Parcul Etnografic clujean
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Grupul „Sfântul Ioan Damaschin“ şi Biserica din Deal organizează duminică, 31 august, între orele 15:00-19:00, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, „Sărbătoarea Indictionului, anul nou bizantin, anno mundi 7523“.
Potrivit vechiului calendar folosit în spaţiul românesc până în secolul al XVIII-lea, 1 septembrie era ziua de început a noului an, ziua în care, potrivit unor tradiţii populare, Dumnezeu ar fi început să făurească lumea. În tradiţia bizantină numerotarea acestui an era făcută „de la zidirea lumii“ sau „de la Adam“, iar anul care are ca început ziua de 1 septembrie era numit şi Anno Mundi (Anul Lumii), spre deosebire de Anno Domini (Anul Domnului), numerotat de la naşterea lui Iisus Hristos, conform unui comunicat transmis de Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca.
Data de 1 septembrie a fost considerată ca zi de început al anului, în Imperiul Roman de Răsărit, cu începere din secolul al V-lea. Sărbătorirea anului după ritul vechi a fost păstrată de către Patriarhia din Constantinopol până în anul 1728, iar în Rusia până în anul 1700. Ţările Române au fost ultimele state europene care au renunţat la era constantinopolitană, în anii 1760 (Ţara Românească) şi 1765 (Moldova)“, după cum menţionează comunicatul MET.
Manifestări artistice în Parcul Etnografic
Astfel, pentru a sărbători ajunul Anului Nou 7523, în seara zilei de 31 august, la Biserica lui Horea din Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, vor avea loc mai multe manifestări artistice. Între orele 16:00-17:00, vor fi prezenţi horitori din localităţile Ceanu Mare şi Boian, judeţul Cluj: Simion Onaca, Victoria Ianoşi, Emil Moldovean, Irimie Perşa - fluier. Aceştia se vor prezenta în faţa publicului cu o recuzită formată din furcă de tors, maşina de împletit funii şi vor face şi o demonstraţie de „sfârnit cucuruzi“.
Sătenii din Negreni vor fi prezenţi în Parcul Etnografic cu grupul „Haba“, aceştia prezentând un fragment de şezătoare, folosind obiecte ca furci de tors, caier, fire de lână, gheme, coşuri, colăcei etc. Aceştia vor mai prezenta „Degustatul pălincii de prune“, prin care se va potrivi gustul şi tăria ţuicii distilate, moment ce va fi urmat de un joc cu „hididişi“.
La ora 17:00, la Biserica lui Horea din Parcul Etnografic va avea loc serviciul religios, oficiat de părintele Dinu Criste, apoi, de la ora 17:30, va avea loc un recital de muzică veche bizantină, susţinut de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin“, coordonat de asist. dr. Sorin Albu. De la ora 18:00, va avea loc concertul Orchestrei de muzică populară „Cununa Transilvană“ a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijată de Ovidiu Barteş. Vor fi prezenţi interpreţii Viorica Mănăstire, Maria Golban Şomlea, Florian Roşan, Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriş, Marinela Zegrean Istici. Manifestarea se va bucura de participarea extraordinară a maestrului în artă culinară Vali Coman, după cum se mai arată în comunicatul MET. (Oana Rusu)