La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara (MSBT) este deschisă, până în data de 20 noiembrie 2024, expoziția „Îngeri cu altițe”. Publicul vizitator poate admira o colecție de picturi realizate de artista
Apostolia
În comunitățile ortodoxe române din Europa Occidentală au existat publicații tipărite în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Una dintre acestea, „Foaia Sfântului Ioan Casian” (Feuillet de Saint Jean Cassien), a activat timp de 15 ani, până în primăvara anului 2008, ca buletin oficial al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Din aprilie 2008, „Foaia Sfântului Ioan Casian” a devenit Apostolia, revistă de informare și spiritualitate ortodoxă editată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, cu apariție lunară, în două ediții lingvistice, română și franceză.
Apostolia apare la Paris în format A5, imprimată integral color, de 10 ori pe an, fiecare număr având 64 de pagini. Președintele colegiului redacțional este IPS Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, iar vicepreședinți, chiriarhii celor două eparhii sufragane: PS Siluan al Italiei, PS Timotei al Spaniei și Portugaliei. Realizată prin cooperarea dintre eparhii, revista Apostolia are un conținut bogat și diversificat, adaptat contextului pastoral din Occident. Alături de cuvintele pastorale ale ierarhilor sunt publicate tâlcuiri ale textelor din Sfânta Evanghelie, eseuri culturale și meditații duhovnicești, cronici și știri din viața parohiilor și a asociațiilor de tineri Nepsis, perspective asupra cooperării interortodoxe, a legăturilor dintre teologie și știință, comunicarea dintre diaspora ortodoxă și Biserica de acasă, dintre Ortodoxia românească și cea francofonă. Câteva nume de rubrici sunt sugestive: Cuvânt filocalic, Zis-a un Părinte, Agenda pastorală, Imnografie și Filocalie, Istorie și Ortodoxie, Canonica, Icoane ortodoxe, Lumea de dinlăuntru, Evul Media, Teologie și Știință, De ce?, Pagina copiilor. Dintre ostenitorii și colaboratorii cei mai fideli la realizarea revistei de-a lungul anilor, îi menționăm aici pe monahia Antonia, pr. Iulian Nistea, pr. Patriciu Vlaicu, pr. Noël Tanazacq, pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, pr. Răzvan Ionescu, Bogdan Grecu, Andreea Ionescu, Viorel Ștefăneanu.
Apostolia și-a propus o linie editorială care să deschidă cât mai larg aria de adresabilitate: de la clerici și intelectuali către creștinii simpli, de toate vârstele, al căror număr a crescut continuu în ultimii ani, depășind trei milioane în eparhiile din mitropolie. Lucrarea misionară a revistei Apostolia este îmbinată cu activitatea televiziunii web cu același nume și cu a Centrului ortodox de studii și cercetări „Dumitru Stăniloae” de la Paris, care are, între cele patru programe de studii, unul intitulat „APOSTOLIA - Trăirea și înțelegerea lucrătoare a credinței”. Unele articole publicate în revistă pot fi accesate online, pe site-ul www.apostolia.eu.