Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Aromele Antichităţii la Paris

Aromele Antichităţii la Paris

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 02 Decembrie 2024

College de France din Paris propune publicului o călătorie „parfumată” în Antichitate, prin intermediul expoziţiei „Vinuri, uleiuri şi parfumuri. O călătorie arheologică în jurul Mediteranei antice”. Aromele Antichităţii devin accesibile graţie arheologului Jean-Pierre Brun, de la College de France, care a studiat situri aflate în Italia, Grecia, Franţa şi în deşertul oriental egiptean, informează AFP. Timp de aproape 50 de ani, el a aprofundat tehnici din Antichitate, efectuând săpături în cartierele artizanilor din Pompeii, interesându-se de viticultura din Galia sau reconstituind chimia parfumurilor din Grecia Antică. 

Analizând sedimente găsite pe fundul unor vase de parfum şi colaborând cu un chimist specializat, arheologul francez a recreat un ulei parfumat, denumit rhodinon, pentru realizarea căruia erau necesare „ulei de măsline verde, o rădăcină de bază - calamus, un fel de trestie uşor parfumată care servea drept fixativ, şi trandafiri de Damasc. Combinaţia era amestecată manual în borcane mari, cu interiorul acoperit cu miere”, potrivit curatorului expoziţiei, istoricul Julien Auber de Lapierre. Expoziţia poate fi vizitată până la 31 ianuarie 2025. 

 

Citeşte mai multe despre:   expozitie