Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Artişti români pe scenele lumii
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în diverse state prin muzică, acest limbaj universal pe care nu puţini muzicieni români îl stăpânesc foarte bine, grație implicării Institutului Cultural Român. Nicolae Voiculeţ şi Vasile Tomescu sunt două dintre personalităţile muzicale, prin care mesajul României va ajunge pe scene din mari oraşe ale lumii.
De Ziua Naţională, 1 Decembrie, Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Bratislava oferă publicului un concert susţinut de Nicolae Voiculeţ (nai) şi Klaus Dieter Untch (orgă), în Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava. Evenimentul este parte a turneului „România 100 - D.O.R.”, un concept dezvoltat de Nicolae Voiculeţ, ambasador al turismului românesc. Intenţia proiectului este de promovare a identității românești și de redescoperire a valorilor naționale şi invită publicul să se alăture evenimentelor dedicate responsabilizării sociale şi culturale, respectului față de natură și mediul înconjurător.
Artistul Nicolae Voiculeţ va continua să cânte pe scene din China, Marea Britanie, Austria, Cehia, dar şi din România. Turneul se desfăşoară până în luna decembrie 2018, când va avea loc, la Alba Iulia, concertul ce va marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Vienezii deja l‑au ascultat pe Nicolae Voiculeţ, în data de 27 noiembrie, când, între zidurile Bisericii Minoriten, a concertat alături de acelaşi maestru al orgii, Klaus Dieter Untch.
Nicolae Voiculeţ este cunoscut în lumea întreagă. Până acum a concertat în fața a peste 65 de lideri de stat, a fost decorat, în 2006, de președintele României cu „Meritul cultural al României în grad de Cavaler", este singurul român care a concertat la Banca Mondială, la expoziția de la Nagoya și a fost invitat să cânte la închiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Voiculeţ este primul artist român recompensat cu Premiul „Darul Mărului”, iniţiat de Federaţia Română a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, având și cea mai înaltă decorație a armatei pe timp de pace, „Meritul Armatei Române”.
La Chişinău, în seara de 29 noiembrie, are loc concertul extraordinar dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Ambasada României în Republica Moldova, împreună cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, de la Chișinău, şi este susţinut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, și de celebrul violonist român Alexandru Tomescu. În cadrul concertului vor fi interpretate lucrările: Codex Caioni - Doru Popovici; Muzică pentru corzi, percuție și celestă - Bela Bartok; Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră - W.A. Mozart; Balada pentru vioară și orchestră - George Enescu.
De Ziua Naţională îi cucerim, cultural, și pe turci. Cu această ocazie, timp de trei zile, turcii se vor putea apropia de tradiţiile româneşti, în trei oraşe importante: Istanbul, Ankara şi Edirne. Pe 27 şi 29 noiembrie şi pe 1 Decembrie, ICR Istanbul, împreună cu misiunile diplomatice și consulare ale României în Republica Turcia, organizează valoroase și autentice spectacole de muzică și dans. Ansamblul „Cununa Carpaţilor” a susţinut deja un spectacol, pe 27 noiembrie, în sala mare de spectacole a Universității Trakya, din oraşul Edirne, iar pe 29 noiembrie a oferit acelaşi dar spectatorilor prezenţi la hotelul Sheraton, din Ankara. Chiar de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie, același ansamblu va fi prezent la Istanbul, în sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey, cu începere de la ora 19:30. În programul spectacolelor sunt incluse suite de dansuri și cântece românești din toate zonele culturale naționale.
Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaților” are în componența sa tineri artişti, instrumentişti, dansatori, solişti vocali care, sub conducerea competentă a unor specialişti, au pregătit şi prezentat, pe parcursul anilor, numeroase spectacole de o ţinută artistică deosebită. Varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu folcloric să reprezinte cu succes tradiții românești în formele cele mai autentice, pe scene internaționale. Ansamblul este condus de coregraful Viorel Cioacă, iar orchestra este formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, sub bagheta dirijorului Dan Ionescu. Partenerul național al evenimentului este Centrul Național de Artă „Tinerimea Română".