Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Banatul în anii primei conflagraţii mondiale“
Vineri, 4 iulie, la sala Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara, a avut loc lansarea volumului „Banatul în anii primei conflagraţii mondiale“, al istoricului timişorean Vasile Dudaş.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Timiş, ai Universităţii Politehnica şi a numeroşi istorici, scriitori şi oameni de cultură din oraşul de pe Bega. Din partea Centrului eparhial din Timişoara a fost prezent pr. dr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei. Volumul apare după un secol de la declanşarea primei conflagraţii mondiale şi îi invită pe cititori să descopere aspecte istorice importante care au dus la declanşarea Primului Război Mondial, dar şi situaţia spaţiului bănăţean în acele vremuri tulburi. „Volumul este o sinteză istorică asupra războiului în relaţie cu zona Banatului şi, totodată, un meritoriu manual de învăţare a lecţiei despre război, ce oferă o lectură relevantă şi eficientă asupra unui eveniment ce a marcat într-un mod esenţial transformarea postbelică a lumii. Este o carte ce fixează repere şi acreditări sau definitivează ipoteze şi opinii istoriografice şi care consacră un tip de semnificaţii majore pe care autorul le-a propus asupra consecinţelor războiului. Este de remarcat în acest sen, semnificaţia pe care autorul o dă războiului şi a consecinţelor sale relative la identitatea istorico-geografică a Banatului“, menţionează în introducerea volumului prof. univ. dr. Doru Radosav.
O relatare a istoriei, fără ură şi fără părtinire
Prezent la evenimentul de lansare a cărţii, prof. dr. Ioan Haţegan, istoric şi cercetător ştiinţific principal al Academiei Române, a vorbit despre nevoia unei astfel de lucrări, bazată pe o cercetare amănunţită a arhivelor şi care doreşte să prezinte cât mai obiectiv situaţia social-politică a Banatului interbelic. „Această carte este rezultatul multor ani de cercetare a arhivelor, a periodicelor, a puţinelor lucrări care au apărut înainte despre Primul Război Mondial. La finalul cărţii, se află o fototecă cu imagini foarte bine prelucrate de editura David Press Print şi care îmbunătăţesc imaginea noastră despre ce a fost în Banat în timpul războiului. Autorul are un mare merit pentru că este un om foarte ponderat care nu se avântă în vorbe frumoase, ci încearcă prin cuvintele sale să aibă greutatea fontei şi să poată fi citite şi crezute, pentru că de-a lungul timpului au fost scrise numeroase lucrări pe acest subiect, însă puţine dintre ele au respectat adevărul. Istoricul Vasile Dudaş este cel care pune adevărul la locul lui, fără ură şi fără părtinire“, a precizat istoricul Ioan Haţegan.