La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Bastonul Mitropolitului Gavriil Callimachi, expus la Botoșani
Una dintre cele mai fascinante piese din colecţiile Muzeului Județean Botoșani (MJB) este bastonul Mitropolitului Gavriil Callimachi. Acesta a fost donat, alături de alte obiecte personale ale arhiereului, de către stră-strănepoata acestuia, Alexandrina Rodica Calimachi. Piesa este unicat, atât prin modalitatea de decorare, cât şi datorită faptului că a fost realizată din corn de narval, animal marin care trăieşte în Oceanul Arctic, în apropierea gheţarilor, se arată pe pagina de Facebook a MJB.
Toiagul-baston a fost folosit în alte circumstanţe decât cele ale slujirii arhiereşti, deoarece nu prezintă capătul cu însemnele şarpelui şi crucii, aşa cum este întâlnit în reprezentările simbolice ale cârjei de ierarh. Terminaţia din partea superioară este de formă sferică din argint, iar pe partea mai bombată a sferei se află 4 medalioane, una dintre reprezentări părând a fi un cavaler care se luptă cu un balaur.
Gavriil Callimachi (1710-1786) a fost cleric ortodox moldovean care a îndeplinit demnităţile de Mitropolit al Tesalonicului (1745-1760) şi Mitropolit al Moldovei (1760- 1786). Este ctitorul Catedralei „Sfântul Gheorghe” din Iaşi, unde a şi fost înmormântat. Este fiul boierului moldovean Teodor Călmaşul, unchiul domnitorilor Grigore şi Alexandru Callimachi şi frate cu domitorul Ioan Teodor Callimachi. Numele lui se leagă şi de istoricul mănăstirilor Dragomirna, Secu şi Neamţ, arată sursa citată.