La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Brâncovenii”, spectacol de teatru creștin
În preajma cinstirii Sfinților Martiri Brâncoveni, Compania Teatrală Zona a programat două reprezentații ale spectacolului „Brâncovenii”, prima fiind susținută sâmbătă, 8 august, în Grădina Televiziunii Române. Piesa de teatru creștin invită publicul să descopere omul din spatele domnitorului și domnitorul care ne-a dat Sfântul. Textul aparține Părintelui Bogdan Aurel Teleanu de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din Bucureşti, iar regia este semnată de Ivona Boitan. Coproducători ai spectacolului sunt Protoieria Sector II şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi, Filiala Sector 2, în parteneriat cu Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”.
Piesa de teatru „Brâncovenii” prezintă o înlănțuire a vieții de familie a Brâncovenilor și nu neapărat în privința domniei și a puterii, ci a vieții de familie, urmărind să arate omul din spatele domnitorului. Este o lecție de istorie și credință, care poartă spectatorul, preț de o oră, printr-o serie de emoții și trăiri, iar la final rămân în suflet învățăturile desprinse.
Actrița Ana Calciu a dat viață Mariei Brâncoveanu și consideră că acest spectacol „înseamnă mai degrabă o mărturie a unor vieți decât o piesă de teatru. Vrem să aducem o pagină de istorie și o jertfă, care este necesar de adus în actualitate, pentru că și noi trăim acum niște vremuri foarte grele. Prin această actualizare a poveștii lor ne dorim să aducem o întărire a spectatorului, o rememorare, pentru că suferința nu este neapărat ceva rău, ci depinde de cum o transfigurăm și îi dăm valoare. Personajul pe care l-am interpretat, Maria Brâncoveanu, este caracterizat de o mare credință, putere, forță extraordinară, care vine odată cu nașterea celor 11 copii și o mare capacitate de dăruire. Cred că dorința de a înţelege raportarea la Dumnezeu este esențială. Noi avem, prin mărturia Brâncovenilor, un fel de pildă de a ne raporta la Dumnezeu, de a ști ce este important pentru noi și pentru mântuirea noastră”.
Cei care nu au reușit să ajungă la reprezentația din 8 august, o pot face duminică, 16 august, începând cu ora 21:00, când piesa va fi jucată tot în grădina Televiziunii Române. Spectacolul are loc în cadrul proiectului „Teatru în TVR”, cu respectarea tuturor normelor de protecție și distanțare. Biletele se pot procura on-line de pe site-ul www.mystage.ro.
(Alexandra Drugan)