Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Candela
Revista de credință și cultură Candela a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și-a început activitatea în anul 1990, odată cu înființarea eparhiei. Numele ales pentru noua publicație avea semnificații de continuitate istorică, pentru că prelua titulatura vestitei publicații fondate de Mitropolitul Silvestru Morariu- Andrievici la Cernăuți în 1882. Tribună de spiritualitate ortodoxă și simțire românească, foaia bisericească-literară redactată de iluștrii profesori ai facultății de teologie unde a studiat și părintele Dumitru Stăniloae a contribuit la înfăptuirea idealurilor românilor bucovineni de unire cu Patria-mamă în 1918. Candela a apărut lunar între 1882 şi 1914, până la izbucnirea Primului Război Mondial, apoi și-a reluat apariția în România, în perioada interbelică.
Renăscută după 1990, Candela a avut o ritmicitate lunară de tipărire până în anul 2000, apoi a fost publicată o dată la două luni, așadar de șase ori pe an, cu numere de 44-98 de pagini. Publicația suceveană conține pastorale, cuvântări și mesaje ale ierarhilor, meditații teologice, știri și cronici ale evenimentelor din eparhie, evocări istorice, texte literare ale preoților și intelectualilor bucovineni, date despre activitățile cultural-misionare, editoriale și social-caritative din arhiepiscopie.
În numărul 1-2 (ianuarie-februarie)/2020 sunt publicate pe larg rapoartele de activitate ale sectoarelor arhiepiscopiei, prezentate la întrunirea Adunării eparhiale din 25 ianuarie 2020, și articole legate de Ziua Culturii Naționale. Numărul 3-4 (martie-aprilie)/2020 se deschide cu scrisoarea pastorală de Sfintele Paști a Arhiepiscopului de fericită pomenire Pimen al Sucevei și Rădăuților. Sunt inserate apoi „Mesajul spiritual în timp de pandemie” al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și scrisoarea pastorală de Sfintele Paști a IPS Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei. Celelalte articole sunt: „Actul de vindecare în viziune teologică” (acad. prof. dr. Nicolae Constantinescu), „Postul” (pr. Ioan Capra), „Să-mi fie mie cuvintele tale duse la împlinire cu fapta” (trad. din Sfântul Ierarh Fotie, Patriarhul Constantinopolului), „Flori alese din învățătura Părinților la Duminica Tomii”, „Din viața eparhiei”.
Colegiul de redacție a fost condus până la acest număr de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților. PS Episcop-vicar Damaschin Dorneanul este vicepreședinte al colegiului editorial, din care fac parte: pr. Ioan Paul Valenciuc, consilier cultural, în calitate de redactor responsabil; arhim. Grichentie Natu, exarh; pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ; pr. Viorel Ilişoi, consilier economic; pr. Ioan Duţuc, consilier social-filantropic; arhid. Bogdan-Mihai Hrişcă, inspector învăţământ religios; pr. Nicolae Horga, inspector bisericesc; pr. Cornel Oprişan, secretar eparhial.
Revista Candela este imprimată la Tipografia „Sfântul Gheorghe” de la Mănăstirea Cămârzani, judeţul Suceava.