Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Caravana muzeelor în benzi desenate
„Caravana muzeelor în benzi desenate” a pornit într-o călătorie creativă în lumea poveștilor și a benzilor desenate, în care copiii sunt însoțiți de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor de bandă desenată. Prima oprire a avut loc la Casa „Filipescu Cesianu”, duminică, 3 iulie, unde cei mici s-au lăsat inspirați de exponate și au creionat propriile benzi desenate.
Proiectul „Caravana muzeelor în benzi desenate” propune copiilor să învețe să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului ce găzduiește atelierul. Prin joacă și desen, cei mici își vor dezvolta imaginația, iar la finalul atelierelor vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate.
Prin artă și povești, în joacă, cei mici își dezvoltă imaginația, îndemânarea și dobândesc răbdare, deoarece să duci la bun sfârșit o pagină de bandă desenată este un lucru migălos. Copiii pot deprinde tehnicile clasice de creare a personajelor și noțiuni de bază pentru realizarea unei benzi desenate.
Autorul de benzi desenate și coordonatorul atelierelor organizate de Muzeul Municipiului București, Mihai Ionuț Grăjdeanu, consideră că „este util pentru copii să experimenteze activități noi, într-un stil diferit și să își dezvolte creativitatea desenând și conturând povești. La Muzeul Vârstelor, cei mici au descoperit obiecte de pe vremuri din viața oamenilor. Pornind de la ce au văzut în muzeu, au creat personaje și povești. Copiii învață multe lucruri, chiar dacă sunt începători sau vechi participanți la ateliere. Un lucru foarte important pentru copii este răbdarea, astfel încât rezultatul final să fie cel dorit. Cei mici devin scenariști, regizori pentru poveștile pe care ei le creează.
„Caravana muzeelor în benzi desenate” va poposi, în această vară, şi la Muzeul „Theodor Aman”, în 17 iulie, la Casa „Filipescu Cesianu”, în 7 august, și la Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, în 21 august. Pentru înscrieri și detalii legate de program trimiteți un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-15:00, în limita locurilor disponibile. (A. D.)