Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Cultură Cele cinci ingrediente din borşul ucrainean tradițional

Cele cinci ingrediente din borşul ucrainean tradițional

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Cultură
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 05 Decembrie 2024

Cultura borşului ucrainean a fost înscrisă în 2022 pe Lista UNESCO a patrimoniului cultural ­imaterial care necesită o salvgardare în regim de urgenţă. Potrivit site-ului UNESCO, borşul este men­ționat în poveşti, cântece populare şi proverbe şi este un indicator de identitate pentru poporul ucrainean. Din februarie 2022, de la începutul invaziei rusești, cultura borşului ucrainean este pusă în pericol de factori cum ar fi dislocarea populaţiei din comunităţile şi din contextele necesare gătirii şi consumului borşului sau distrugerea mediului şi a agriculturii tradiţionale care i-au împiedicat pe localnici să acceseze produsele cu care se face mâncarea.

Borşul ucrainean tradiţional se găteşte cu bulion combinat cu sfeclă roşie sau suc de sfeclă fermentată. Există multe versiuni, în funcție de reţetă, metoda de gătit şi ocazia pentru care se prepară, însă cele cinci ingrediente care nu lipsesc din nici o variantă sunt: cartofii, sfecla roşie, morcovii, varza şi ceapa. Printre tradițiile asociate acestui fel de mâncare este cea din regiunea Podillia, unde a treia zi după nuntă se practică „do nevistky - na borshch”, care înseamnă „vizitează nora pentru a mânca borş”.