O expoziţie caritabilă, numită „Brazi de poveste”, a fost deschisă, zilele acestea, la Complexul Muzeal Arad, unde vizitatorii pot admira pomi de Crăciun împodobiţi tradiţional sau modern, care înainte de s
Cele cinci ingrediente din borşul ucrainean tradițional
Cultura borşului ucrainean a fost înscrisă în 2022 pe Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care necesită o salvgardare în regim de urgenţă. Potrivit site-ului UNESCO, borşul este menționat în poveşti, cântece populare şi proverbe şi este un indicator de identitate pentru poporul ucrainean. Din februarie 2022, de la începutul invaziei rusești, cultura borşului ucrainean este pusă în pericol de factori cum ar fi dislocarea populaţiei din comunităţile şi din contextele necesare gătirii şi consumului borşului sau distrugerea mediului şi a agriculturii tradiţionale care i-au împiedicat pe localnici să acceseze produsele cu care se face mâncarea.
Borşul ucrainean tradiţional se găteşte cu bulion combinat cu sfeclă roşie sau suc de sfeclă fermentată. Există multe versiuni, în funcție de reţetă, metoda de gătit şi ocazia pentru care se prepară, însă cele cinci ingrediente care nu lipsesc din nici o variantă sunt: cartofii, sfecla roşie, morcovii, varza şi ceapa. Printre tradițiile asociate acestui fel de mâncare este cea din regiunea Podillia, unde a treia zi după nuntă se practică „do nevistky - na borshch”, care înseamnă „vizitează nora pentru a mânca borş”.