Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei
Satul Tansa a fost un important complex meșteșugăresc al sfârșitului de veac 19 și la început de secol 20. Relieful deluros și lipsa pământului arabil au făcut din această așezare un important punct al hărții meșteșugurilor țărănești din Moldova, cu produse de rotărit, butnărit, dulgherit, olărit și cojocărit. Ceramica de Tansa s-a făcut remarcată de-a lungul timpului, iar cele mai întâlnite vase erau străchinile, cănile și lăptărețele, care erau nelipsite din gospodăria țărănească. Motivele specifice acestor vase de ceramică erau brăduții, șinătăul cu puchi, drumul ciobanului, cârligul, aripa vrabiei și ochiul de iepure.
Azi, cu ajutorul locuitorilor din satul Tansa, care au donat obiecte tradiționale, a fost creat Muzeul Satului Tansa, un loc în care se simt traiul de odinioară, viața satului neatinsă încă de graba timpului. Acolo fiecare obiect are o poveste și ascunde în spatele său munca celui care l-a lucrat și meșteșugul prin care a fost realizat. Vasele de ceramică ocupă un loc aparte și se remarcă prin tehnicile folosite, dar și prin motivele cu care sunt decorate.
Frumusețea, simplitatea și rafinamentul acestor vase pot fi văzute și în cadrul expoziției de la Palatul Culturii din Iași, care a pus în lumină ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei. În atmosfera desprinsă din satul românesc autentic aveți ocazia să descoperiți meșteșugurile cu care se îndeletniceau țăranii pe vremuri, dar și elemente din istoria unui sat, care au rămas peste sute de ani.
Expoziția de la Palatul Culturii poate fi vizitată până la data de 24 ianuarie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00. Cei care nu sunt din Iași, dar doresc să descopere frumusețea patrimoniului, pot accesa pagina de Facebook Palatul Culturii Iași, unde există o prezentare video a expoziției. (A. D.)