Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Chipuri și cămeși din Maramureș la Muzeul Țăranului Român
Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) găzduiește expoziția „Chipuri și cămeși”, realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș (MJEAPM) din Baia Mare. Aceasta reunește 44 de cămăși din cele patru zone etnografice ale Maramureșului și 40 de fotografii-portret, care surprind frumusețea cămășilor purtate cu mândrie de țărani.
Un crâmpei din Maramureș a ajuns în inima Capitalei, la MNȚR, unde veți putea admira cămăși din Chioar, Maramureșul Istoric, Lăpuș și Codru și veți descoperi modul în care au evoluat țesăturile cămășilor de-a lungul timpului.
„Chipuri și cămeși” este un demers expozițional care trasează două direcții, una științifică, realizată prin cercetarea etnografică a portului popular din Țările Maramureșului, iar cealaltă artistică, realizată prin alăturarea de fotografii care spun povești din vremuri de demult, surprinse de fotograful Gabriel Motica în călătoriile sale prin Maramureș.
Monica Mare, managerul MJEAPM, afirmă că „lada de zestre maramureșeană este plină cu cămeși vechi, cu modele care reprezintă și astăzi o sursă de inspirație. Avem atât cămeși de ritual, de mireasă, cămeși care erau purtate atât de tinere, cât și de bătrâne. În Țara Lăpușului întâlnim cel mai vechi tip de cămeșă românească, Chioarul are bogăția lui plină de culoare, iar Codrul se remarcă prin sobrietate. Cămeșa maramureșeană se distinge prin croiul pătrat și colțurile de la mâneci. Pentru noi, cămeșa este identitatea noastră și rădăcina neamului nostru”.
Curatorul expoziției, Ana Maria Nagy, a gândit expoziția ca „pe o succesiune de povești, în care sunt reflectate tradițiile și patrimoniul țării noastre. Chipuri și cămeși nu este doar o alăturare fericită de cuvinte, este un demers expozițional care prezintă chipuri alăturate cămeșilor, expuse sub forma unor îngeri în zbor și, astfel, se face o legătură între cosmic și terestru, între trecut și prezent, dar mai ales o cale spre viitor. Expoziția reflectă evoluția cămeșii, de la cele alb pe alb, până la cele colorate. Semnul s-a transformat în motiv și apoi în decor și a apărut cromatica. Cămeșile vechi sunt o trecere în timp și o aducere aminte a ceea ce a fost și regăsim și în ziua de astăzi”.
Puteți admira frumoasele povești cusute și fotografiate ale Maramureșului până la sfârșitul lunii aprilie, în Sala „Tancred Bănățeanu” a MNŢR. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)