La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Cinci tablouri la Muzeul de Artă din Cluj
O nouă expoziție din seria „Capodopere restaurate” a fost deschisă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, informează Agerpres. Sunt expuse cinci tablouri reprezentative pentru patrimoniul românesc, restaurate în ultimii ani prin grija și eforturile specaliștilor de la Muzeul de Artă din Cluj. Din opera lui Nicolae Grigorescu, curatorul a ales lucrarea „Claie de fân” (1896), care pune în valoare preocupările artistului pentru un cadru natural independent de civilizaţie şi valorile urbane.
„Pentru Nicolae Grigorescu, lumea rurală este un pretext de a surprinde frumuseţea luminii naturale, cum se întâmplă adesea în cazul impresioniştilor, dar este şi o temă autonomă, ale cărei subiecte plastice sunt în multe cazuri reprezentative pentru specificul naţional. Valorile rurale au fost considerate nu doar în România, ci în fiecare dintre statele europene ale secolului al XIX-lea adevăratele valori naţionale”, explică curatorul expoziţiei.
Din opera lui Ştefan Luchian publicul va putea vedea în expoziţia de la Cluj tabloul cu „Albăstrele”, un exemplu expresiv din opera pictorului român, în care florile contrastează cu cromatica şi motivele geometrice ale ulcelei specific tradiţionale.
Expoziţia mai cuprinde un tablou de Klein József, unul de Camil Ressu și altul de Ziffer Sándor.
Expoziţia „Capodopere restaurate” are scopul susţinerii unei legături dintre comunitate şi peisajul cultural, în perspectiva protejării patrimoniului, şi reprezintă un prim pas dintr-o serie de evenimente pe care Muzeul de Artă le va organiza, în ideea de a face arta mai accesibilă publicului din Transilvania şi din restul ţării. Curatorul este Dan Breaz, iar expoziţia va fi deschisă până la 29 octombrie 2017.