La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Cineaștii români datorează foarte mult Cannes-ului
Prezent la Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest”, a cărui deschidere a avut loc vineri la Cinema Muzeul Țăranului, regizorul Cristian Mungiu a declarat că generația Noului Val al cinematografiei românești datorează foarte mult Festivalului Internațional de Film de la Cannes, prin rolul hotărâtor în afirmarea pe plan internațional a reprezentanților acestei arte. „Eu, personal, am primit din partea acestei țări cu mult mai mult decât i-am dat vreodată. Nu m-am așteptat niciodată ca Franța să aibă un asemenea rol în viața mea. Singurul lucru mărunt pe care încerc să-l fac eu e acest festival, care, deopotrivă, onorează Franța și reprezintă respectul meu nemăsurat pentru această țară, dar e și un festival pentru publicul bucureștean”, a spus Mungiu, în deschiderea „Les Films de Cannes a Bucarest”.
Festivalul s-a deschis cu proiecția unui film regizat chiar de Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, film ce a fost prezentat într-o variantă remasterizată, într-o proiecție de gală, prilejuită de împlinirea a 10 ani de la obținerea de către regizor a celebrei distincții Palme d’Or.
Pentru Anamaria Marinca, interpreta Otiliei în „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, premiul de la Cannes 2007 a însemnat „un început”, atât în carieră, cât și pentru „o frumoasă prietenie cu Cristian Mungiu”, după cum a afirmat la finalul ceremoniei de deschidere a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, potrivit Agerpres.
Laura Vasiliu, Găbița din același film, a caracterizat evenimentul de la Cannes ca fiind unul emoționant, iar pentru Vlad Ivanov, interpretul lui Bebe, premiul de la Cannes „a fost clar punctul de plecare” în cariera sa cinematografică.
„Les Films de Cannes a Bucarest”, inițiat în 2010 de Cristian Mungiu, se desfășoară în perioada 13-22 octombrie și în țară: până la 19 octombrie la Brașov, după Cluj (13 și 15 octombrie), între 20 și 22 octombrie va avea loc la Timișoara, Arad și Iași, iar în perioada 10-12 noiembrie, la Suceava. O ediție specială „Les Films de Cannes” va avea loc și la Sibiu, în parteneriat cu Festivalul de film ASTRA, între 16 și 22 octombrie.
„Les Films de Cannes a Bucarest” este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, de Centrul Național al Cinematografiei și de Primăria Municipiului București, prin ARCUB, în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, cu sprijinul SACD/Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques și al Institutului Cultural Român.