Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Colecţia „Media Christiana”: de la efemerul presei la statornicia cărţii
Universul informaţional din zilele noastre favorizează dominaţia imaginii asupra textului şi a formelor de prezentare asupra conţinuturilor. Oferta supra-abundentă a mediilor tradiţionale de comunicare şi a noilor medii digitale exercită asupra receptorilor umani o presiune continuă prin multitudinea mesajelor, variabile ca intensitate şi ca impact. Între informaţii semnificative se strecoară date îndoielnice, surogate de minciună şi adevăr, banalităţi cronofage şi obositoare pentru minţile oamenilor.
Şi totuşi, în articole de ziar, în emisiuni de radio sau televiziune se ascund adesea, asemenea zăcămintelor de metale prețioase printre nenumăratele fire de nisip din ape curgătoare, adevărate comori de gândire și simțire care pot fi de folos mai multor oameni decât cititorilor, ascultătorilor sau telespectatorilor de o zi. Cei mai tineri vor spune că au găsit rezolvarea rapidă prin stocarea sau arhivarea materialelor valoroase în spațiul virtual, accesibil oricând. Însă cartea cu file de hârtie va rămâne suportul clasic pentru reflecție așezată și pentru învățare în mod sistematic.
Cartea poate fi asemănată cu o casă finisată, în care poți locui pentru o perioadă cu gândurile tale. Autorii au zidit elementele componente după un proiect unitar. În spațiul virtual avem mulțimea pieselor adunate într-un depozit, ordonate doar prin niște liste de inventar afișate la intrare. Chiar pragmatismul american prețuia valoarea cărților: „Cărțile constituie un capital. O carte din bibliotecă ține la fel de mult ca o casă, pentru sute de ani. De aceea nu este un simplu articol de consum, ci un capital, și de cele mai multe ori, în cazul oamenilor care sunt la început în viață, este singurul lor capital” (Thomas Jefferson). De fapt, cărți au existat și înaintea tiparului și vor exista și după epoca lui homo videns.
Cu aceste convingeri a pornit la drum colecția „Media Christiana”, proiect livresc realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de Centrul de Presă BASILICA, în cooperare cu Editura TRINITAS a Patriarhiei Române. Au fost gândite trei serii, corespunzătoare Publicațiilor LUMINA, postului de radio TRINITAS și televiziunii TRINITAS TV.
Media Christiana – Seria LUMINA
Seria LUMINA a fost inaugurată în toamna anului 2012 cu volumul Dialoguri ortodoxe la început de mileniu: 30 de interviuri cu ierarhi ortodocși. Cititorul are acces la întâlniri cu Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale şi cu alte personalități bisericești din diferite zone ale lumii: mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi din România, Grecia, Franța, Marea Britanie. Textele sunt însoțite de micro-biografii și imagini.
Cele două volume, fiecare de peste 500 de pagini, ale regretatului preot profesor Nicolae Achimescu, Religie, modernitate și postmodernitate și Universul religios în care trăim, ambele tipărite în 2013, sunt alcătuite din articole publicate mai întâi în paginile Ziarului Lumina și în Lumina de Duminică.
Tradiție și înnoire în slujirea liturgică (2 volume publicate în 2014) reprezintă versiunea definitivă a unui proiect început de pr. prof. Nicolae D. Necula (†2017) în anii ‘90 la Vestitorul Ortodoxiei și finalizat în paginile cotidianului Patriarhiei.
Chipuri de ieri și de azi în rama veșniciei (2015) ne descoperă cu evlavie de Pateric și eleganţă stilistică personalități duhovnicești care sunt adevărate modele de viețuire în Hristos. Autorul, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, este unul dintre cei mai constanți colaboratori ai Publicațiilor LUMINA.
Pana meșteșugită a scriitorului și publicistului moldav Grigore Ilisei a izvodit cu migală în tablete săptămânale portrete și peisaje ale Ortodoxiei românești. Acestea au alcătuit volumul Priveliști din grădina Maicii Domnului (2018).
Folositoare pentru viața creștină de fiecare zi sunt volumele Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie: întrebări și răspunsuri liturgice (2014), realizată prin contribuția profesorilor de teologie, respectiv Dă sânge și ia duh! Interviuri cu duhovnici ortodocși (2015).
Un succes deosebit a avut, în țară și în diaspora română, cartea arhid. Adrian Sorin Mihalache, Ești ceea ce trăiești: câteva date recente din neuroștiințe și experiențele duhovnicești ale Filocaliei (2017), reeditată în 2019.
Mai multe cărți din colecție au ca autori redactori ai Ziarului Lumina sau colaboratori permanenți din București și din alte orașe ale țării: Daniela Șontică, Însemnări din pridvor (2013); Dumitru Manolache, Lumea din cuvinte (2015); Otilia Bălinișteanu, Taifasuri cu tâlc (2013), Florin Zamfirescu, făcătorul de ziare (2015); pr. Adrian Agachi, Îmblânzirea lumii prin iubire: Lumini filocalice (2017); pr. Ioniță Apostolache, Cuvinte de suflet (2017); Paul Siladi, Orașul deșert: reflecții citadine despre părinții pustiei (2018). În cursul anului 2019 au apărut volumele unor tineri teologi ostenitori entuziaști la ziar: diac. Alexandru Briciu, Patriarhul Justinian în lumina vremurilor, și pr. Cosmin Pricop, Texte în contexte – o lectură a lumii printre rânduri de ziar.
Media Christiana – Seria Radio TRINITAS
Seria radiofonică a colecției cuprinde până în prezent patru volume. Unele dintre acestea au atașate CD-uri audio cu conținuturile înregistrate.
Evanghelia zilei: comentarii la pericopele evanghelice de peste an (2013) a fost realizată de pr. Dumitru Păduraru pe baza rubricii cotidiene cu acelaşi nume, îndrăgită și ascultată de-a lungul mai multor ani în matinalul „Viața cetății” de la Radio TRINITAS. Accentele lirice și sensibilitatea religioasă dau forță volumului de 520 de pagini al doamnei Lidia Popița Stoicescu, Vino, Doamne…! meditații în lumină lină (2015). În anul centenar 2018 a fost publicat volumul Oamenii Unirii, realizat de Daniela Șontică, iar în 2019 pr. Narcis Stupcanu a publicat o selecție de meditaţii pe teme inspirate din scrierile Sfinţilor Părinţi, cu titlul Patimi și virtuți, alese din 33 de ediţii ale emisiunii sale radiofonice „Cuvântul care zideşte”.
Media Christiana – Seria TRINITAS TV
În luna decembrie 2019, la 30 de ani de la căderea dictaturii comuniste în România, diac. Bogdan Bădiță, producătorul general de la TRINITAS TV, a îngrijit apariția volumului Mărturii și evocări din lagăre și închisori, 30 de interviuri cu deţinuţi politici din perioada comunistă. Cartea de 880 de pagini conţine transcrierea interviurilor de televiziune şi are ataşat DVD-ul „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste”. Anterior au fost publicate în aceeași serie volumele: Vasile Bănescu, Credință și cultură azi (2015); Nicu Gavriluţă, Nicolae Dima, Sorin Mihalache, Religie și violență în Europa de azi (2016); Eveline Păuna, Să cultivăm recunoștința (2016).
Așadar, media bisericească este ancorată în cotidian și totodată păstrează legătura cu statornicia cărții, după o veche sentință populară: ai carte, ai parte. Sau, prin cuvintele unui savant al istoriei religiilor, Mircea Eliade: „Toți acei care au acces la bibliotecă, la cărți, sunt niște inși mai buni decât alții, mai fortificați, iar durerile îi ating mai puțin și nefericirile trec mai repede”.
Mai multe detalii despre cărțile din colecţia „Media Christiana” puteţi găsi în librării sau pe site-ul www.librariacartilorbisericesti.ro.