Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Colecția Șerbanei Drăgoescu la Muzeul de Artă al României
Muzeul Colecțiilor de Artă prezintă expoziția „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni”, aducând în prim-plan opera plastică a artistei, care a marcat evoluția tapiseriei contemporane pe plan național și internațional. Creația sa a fost inspirată de tradiție și istorie, cu interpretări plastice, și asta se vede din plin în lucrările sale.
Șerbana Drăgoescu s-a format într-o ambianță artistică, fiind fiica pictorului Radu Drăgoescu. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” şi a participat încă din timpul studiilor la o importantă expoziție de tapiserie românească itinerată în America Latină, în perioada 1969-1971, abordând în special arta conceptuală. Creația sa a fost inspirată de tradiție și istorie, cu interpretări plastice experimentale de impact. Artista plastică a donat, în 2014, prin testament Muzeului Național de Artă al României casa în care a locuit și 192 de obiecte de artă. Astfel, patrimoniul secției Muzeului Colecțiilor de Artă s-a îmbogățit cu „Donația Șerbana Drăgoescu”, compusă din lucrări de pictură și grafică semnate de Radu Drăgoescu și alți artiști din generația acestuia, precum și lucrări de pictură, grafică, tapiserie și cărți-obiect ale artistei.
Expoziția temporară „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni” prezintă aproximativ 20 de lucrări de artă conceptuală: tapiserii, proiecte de tapiserie, cărți-obiect și lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României. Liliana Chiriac, șefa secției Muzeului Colecțiilor de Artă, unul dintre curatorii expoziției, spune că „varietatea tehnicilor de lucru și complexitatea artistei constituie ineditul expoziției.
Din 1970 a participat la numeroase expoziții de artă din țară și din străinătate, remarcându-se în anul 1977 la Bienala de tapiserie de la Lausanne cu piesa «Jocul de chibrituri», care a fost selectată alături de alte 64 de lucrări din totalul de 1.054. În acea perioadă, tapiseria ca gen artistic era în plin proces de reinventare și perfecționare, punând în valoare importanța conceptului artistic prin frumusețea și noblețea materialelor”.
Expoziția poate fi vizitată până la 1 octombrie 2024, la Muzeul Colecțiilor de Artă, în zilele de luni, marți și vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbătă și duminică, între orele 11:00 și 19:00.