Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Costume populare ale familiei regale expuse la Muzeul Militar Național
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” prezintă publicului expoziția „Costumul popular - simbol al identității naționale”, un proiect inedit având în vedere specificul muzeului. Pot fi admirate piese vestimentare din costumul popular românesc care au aparținut reginelor Elisabeta și Maria sau unor membri ai familiei regale a României, dar și ale unor eroi, care, în clipe de cumpănă pentru destinul țării, au fost capabili de sacrificiul suprem, precum eroina Ecaterina Teodoroiu și Vasile Chilian, conducătorul grupului de rezistență în fața ocupantului străin în Primul Război Mondial, sau Maria Manciulea și Lucreția Canja, eroinele de la Olt, și mulți alții care au dat dovadă de curaj și determinare. Toate obiectele expuse impresionează și emoționează în același timp.
Expoziția reunește piese vestimentare și obiecte cu caracter popular din diferite zone geografice ale țării aflate în patrimoniul muzeului, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată. Curatorii expoziției, muzeografii Luminița-Nicoleta Iordache și Raluca-Anca Ionescu, au reușit să pună în valoare frumusețea și perenitatea veșmântului tradițional de-a lungul timpului și să redea atmosfera, farmecul și parfumul unor vremuri de altădată.
Regina Elisabeta, în anul 1885, sugera ca la balul curții toate doamnele să se îmbrace în port popular. Astfel, Casa Regală a lansat o adevărată modă, care îmbina elementele de costum popular cu piesele occidentale.
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” își propune ca această expoziție dedicată portului popular, identității naționale și unor pagini din istoria României să bucure sufletul și mintea tuturor acelora care iubesc autenticul și care vor să transmită generațiilor viitoare dragostea, respectul pentru costumul popular și obiceiurile tradiționale, pentru adevăratele valori ale culturii naționale. (A. D.)