Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Cula Izvoranu-Geblescu
Cula din comuna Brabova, județul Dolj, a fost construită de boierul Izvoranu pe moșia sa, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În anul 1841, moșia a trecut în proprietatea lui Radu Geblescu, iar mai apoi, în anul 1880, a fost moștenită de fiul acestuia, Constantin Geblescu.
Cula are plan compact, dreptunghiular, cu laturile de 8 și 11 metri. Are trei niveluri, la primul se află beciul, accesibil atât din interior, cât și din exterior, iar la nivelurile superioare se află încăperile de locuit. Modificările suferite în secolele al XIX-lea și XX se datorează pierderii rolului său defensiv și introducerii unor elemente de confort modern, după moda vremurilor. În secolul al XIX-lea, s-a construit cel de-al treilea nivel, cu un foișor cu arce trilobate. Tot în acea perioadă, gurile de tragere au fost transformate în ferestre, păstrându-se doar un singur orificiu, la nivelul primului etaj.
Cula nu a mai fost locuită din 1940, când a trecut în proprietatea statului, prin naționalizare, în anul 1951. În perioada regimului comunist a funcționat aici un depozit de cereale și de unelte agricole al Gospodăriei Agricole din localitate. După 1990, cula a fost scoasă din uzul public și s-a degradat tot mai mult de la an la an. În prezent, cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrare de Muzeul Olteniei Craiova pentru a fi restaurată.