Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
Cutii muzicale la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă microexpoziţia „Partituri metalice. Cutii muzicale din colecțiile MNIR”, proiect încadrat în seria „Exponatul lunii”. Astfel, este prezentată istoria cutiilor muzicale, a căror sonoritate răsună şi astăzi. Ele surprind atmosfera de final de secol XIX, prin cântecele care pot fi ascultate, mecanismele care încă funcționează şi detaliile privind gusturile muzicale din epocă.
Crearea cutiilor muzicale a pornit de la o idee simplă, aceea de a concentra emoția trăită în sălile de spectacol și de a o aduce în interiorul casei, printr-un instrument accesibil pentru un public mai larg. Trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra acestor intrumente, atât de apreciate și intens folosite, astfel că au necesitat lucrări de conservare și restaurare pentru a păstra calitatea sunetului.
Muzeograful Cristina Barbu, curatorul expoziției, spune că „protejarea cutiilor de rezonanță și a mecanismelor cutiilor muzicale a asigurat funcționalitatea acestora, ceea ce a determinat ca, la peste un secol distanță, să poată fi recreată atmosfera din perioada Belle Époque. Cutia muzicală cu cilindru, care poartă eticheta Musique de Genève, a fost produsă de Nicole Frères. Înființată la Geneva în 1814 de François Nicole, firma Nicole Frères a realizat inventarea celor mai importante rafinamente care au îmbunătățit calitatea muzicală a cutiilor muzicale cu cilindru, adăugând noi elemente, cum ar fi mici tobe, clopoței. Cutia muzicală putea reda şase cântece, care puteau fi notate pe etichetă, alături de seria cutiei muzicale. Cea de-a doua tipologie prezentă în expoziție este reprezentată de cutia muzicală Symphonion, care folosea discuri metalice, fiind realizată de compania care a brevetat această invenție. Folosirea acestui sistem a conferit o deosebită versatilitate acestui instrument prin posibilitatea de a reda orice tip de muzică.
Discurile ce aparțin acestei cutii muzicale cuprind de la valsuri la polka-mazurka, până la cântece specifice românești cum ar fi Battuta (Danțu Național) sau Hora moldovenească (Hora moldoveanca). Nu există altă cutie muzicală cu discuri în atât de multe variante”.
Expoziţia vă așteaptă să descoperiți nu doar istoria cutiilor muzicale, ci și să ascultați cântecele lor până la data de 25 noiembrie. Programul de vizitare este de miercuri până duminică. (A. D.)