La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Datini de sute de ani aşternute pe pânză
Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) găzduiește expoziția „Ceremoniale”, organizată de Galeria Arhiva de Artă, în colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România. Organizată în scop caritabil, expoziţia reunește peste 40 de artişti care şi-au exprimat cu entuziasm disponibilitatea de a susţine cauza copiilor din centrele E.G.A.L. ale Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
Arhiva de Artă este o galerie de artă contemporană independentă, dedicată promovării artiștilor naționali și internaționali care caută expunerea pe piața de artă globală. Astfel, se creează o legătură între artiștii din mediul online, prin platforma proprie pe care o administrează galeria, și cei din offline, prin evenimentele artistice pe care le organizează.
Expoziția din Sala Noua Galerie a MNȚR ne introduce în viața cotidiană a ceremoniilor din toate timpurile. Ceremonii, tradiție, cultură - acestea sunt cuvintele care ar putea descrie cel mai bine multitudinea de tablouri pictate în ulei pe pânză, însoțite de sculpturile din oțel şi lemn.
Fondatoarea galeriei de artă și curatorul expoziției, Ingrid Stegaru, este de părere că „frumusețea obiceiurilor merită să fie pusă în valoare, iar copiii de astăzi să cunoască tradițiile din strămoși, din toate zonele țării. Practic este o expoziție care se referă la ciclul vieții, de la naștere până la sfârșitul vieţii. Avem Taina Botezului, Taina Împărtășaniei, slujbele de duminică și nelipsita șezătoare de pe vremuri. Sunt datini de sute de ani așternute pe pânze, precum țesutul, olăritul, coacerea pâinii, toarcerea lânii și baterea inului și a cânepei. Am încercat să cuprindem tradiții din toate zonele țării și să le aducem împreună pentru o cauză nobilă”.
Expoziția „Ceremoniale” poate fi vizitată până în data de 21 mai, de marți până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (A. D.)