Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Descoperire importantă în Marea Neagră
O ştire deosebită pentru istorici şi pasionaţii de istorie: pe 23 martie s-a descoperit în Marea Neagră epava unei nave din secolul al II-lea după Hristos, importantă fiindcă starea este intactă. Descoperirea a fost făcută de reprezentanţi ai „Societăţii de arheologie subacvatică” din Bavaria (BsfU), care a încheiat în acest an un protocol de colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea. Preşedintele BsfU, Tobias Pflederer, citat de Agerpres, a spus despre această descoperire: „Estimarea noastră este că nava datează din secolul al II-lea după Hristos. (...) Am prelevat o parte dintr-o coastă, care a fost trasă de un trailer pentru o datare cât mai strânsă”. În epavă scafandrii au descoperit mai multe amfore care urmează să fie, de asemenea, datate. „Suntem aici de sâmbăta trecută şi cred că este cea mai importantă epavă descoperită până acum, pentru că este intactă”, a mai spus Pflederer la conferinţa de presă organizată joi, 24 martie.
George Gavrilă, reprezentantul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”,a declarat: „Am depus deja cererea de prefinanţare pe mecanismul Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării, iar proiectul are în vedere toată zona costieră a Mării Negre şi Delta Dunării. Vrem să înfiinţăm la Tulcea primul centru de cercetări arheologice subacvatice, primul de acest gen din România”.