Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României
Dragobetele sărbătorit la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și-a deschis porțile zilele trecute, în prag de Dragobete, cu un program dedicat tradițiilor de primăvară. Meșteri populari, podoabe de sărbătoare, cântece și voie bună, acestea sunt o parte dintre ingredientele unei atmosfere de târg autentic românesc.
A devenit o tradiţie în satul din inima Bucureştiului ca în fiecare an să fie sărbătorită Ziua Îndrăgostiților la români, denumită popular Dragobetele. În weekendul care a trecut, pe aleile din micul sat românesc şi-au dat întâlnire artişti și meşteri populari care au prezentat în cadrul târgului tradiţiile legate de începutul primăverii. Ziua de sâmbătă a fost dedicată copiilor, astfel că au avut loc o serie de ateliere de creaţie unde aceştia au avut ocazia să o meșterească pe „Baba Dochia” și să afle povestea ei. Ziua de duminică a fost prilej de joc și bucurie, iar tonul muzicii a fost dat de Gelu Voicu și de Taraful Lăutarii din Teleorman, urmați de Polina Gheorghe, Maria Băndoiu, Narcisa Băleanu, Iulia Mihai și Nicu Mâță.
„În ziua de Dragobete, în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participă la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului şi mai ales de febră şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, a menționat conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Meșterii populari au pregătit păpuși în straie populare, obiecte decorate cu păsări, simbolul Dragobetelui, dar și linguri de lemn care transmit o poveste prin pictura de pe ele.
Anul acesta, Târgul de Dragobete se încheie odată cu începerea Târgului de Mărțișor. Muzeul Satului va purta șnur alb cu roșu în cinstea Mărțișorului până la data de 8 martie și își așteaptă vizitatorii zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00. Meșteri din toate colțurile țării vin cu podoabe care mai de care mai frumoase, lucrate manual în diverse tehnici. Veți găsi de la mărțișoare din ceramică și lemn până la mărțișoare din lână, hârtie, pictate și ornamentate în ton cu anotimpul pe care îl vestesc, primăvara. (A. D.)