Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Ecouri dintr-un București pitoresc la Mogoșoaia
Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului prezintă expoziția „Ecouri dintr-un București pitoresc”, în care sunt aduse în fața publicului treisprezece gravuri realizate înainte de Primul Război Mondial de artistul Alexandru Poitevin Skeletti. Acesta a redat câteva biserici și edificii reprezentative din Bucureștiul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.
Pictor și artist grafic de origine greco-româno-franceză, reprezentant al curentului impresionist, Alexandru Skeletti s-a născut la Iași şi a studiat pictura la Paris. În 1908 a debutat la București, la Salonul Tinerimea Artistică, cu o serie de peisaje realizate în Franța. Aflat în plină afirmare, în anul 1938, cu prilejul celei de-a treia ediții a sărbătorii „Luna Bucureștilor”, artistul a primit din partea Primăriei Capitalei solicitarea de a realiza un album grafic intitulat „București Pitoresc”.
Adept al stilului călător, foarte popular în acea perioadă, îndrăgostit de București și de istoria lui, autorul a realizat 20 de gravuri, din care 13 sunt expuse în această perioadă la Palatul Mogoșoaia, care reprezintă edificii și locuri marcante ale Bucureștilor, punând, astfel, în valoare istoria locurilor și a oamenilor din vechiul oraș. Curatorul expoziției, Cristina Seltea Gheorghief, consideră că „aceste litografii prezintă pagini din istoria Capitalei, cu locuri pe care le mai putem vedea și astăzi, dar și cu locuri care sunt doar o amintire. Una dintre lucrări ilustrează Piața Florilor și Biserica «Sfântul Anton». Skeletti surprinde în acest tablou forfota din Piața de Flori, aflată în vecinătatea Bisericii Curtea Veche, într-o zi de vară toridă, în care centrul atenției pare să fie fântâna arteziană. Pe fundal se văd gherete și tarabe cu copertine, iar în plan secundar superior ne apare biserica, privită dinspre răsărit. Aceasta a fost prima piață comercială din București, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Zona era cunoscută și ca «Târgul de Jos», iar mai târziu ca «Târgul din Lăuntru». Dintre toate clădirile reprezentate aici, doar biserica, pe numele ei domnesc, Biserica Curtea Veche, având hramurile «Bunavestire» și «Sfântul Anton», a rămas mărturie a acelor vremuri. În 1847, un uriaș incendiu a mistuit Biserica Domnească, iar în urma restaurării din 1852 edificiul a primit și cel de-al doilea hram, «Sfântul Antonie cel Mare», pe lângă primul hram, «Bunavestire»”.
Veți putea admira această litografie și multe altele, care suprind imagini pitorești ale Capitalei, până în 30 septembrie, de marți până vineri, orele 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00-19:00. (A. D.)