Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
„Emoţii româneşti”
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” prezintă prima expoziție temporară dedicată vieții sălbatice din țara noastră, intitulată „Emoții românești”. Proiectul, inițiat în parteneriat cu artistul Rareș Beșliu, își propune să aducă în prim-plan fotografii cu animale din România, realizate pe durata a patru ani, timp în care Rareș Beșliu a încercat să petreacă cât mai mult timp în natură pentru a surprinde viața plină de culoare de pe plaiurile noastre.
Deși în ultimul an artistul a fotografiat mai mult nordul planetei, concentrându-se pe zonele arctice, acolo unde lumea se topește văzând cu ochii, România a fost și va rămâne pentru el țara în care s-a îndrăgostit de natură și de animalele sălbatice de aici, locul în care a trăit emoția de a descoperi o lume nouă pentru el, fără grai, dar captivantă și plină de povești.
„Emoții românești”, expoziţia care surprinde viața sălbatică din țara noastră, cuprinde 30 de fotografii cu animale care se găsesc și pe teritoriul României. Imaginile fac parte din albumul „emoții”, unde cititorii pot găsi poveștile complete ale animalelor surprinse de Rareș Beșliu, dar și multe alte cadre cu viețuitoare din colțuri mai îndepărtate ale lumii. Fotograful consideră că bogăția României poate fi adusă mai aproape de public prin astfel de proiecte, pentru că țara noastră are locuri extraordinare, care merită văzute și revăzute.
Puteți admira fotografiile realizate de Rareș Beșliu la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” până în 4 august 2024, iar programul de vizitare este de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00. În expoziție pot fi văzute doar o parte din fotografii, întreaga colecție, cu sute de fotografii, fiind reunită într-un album pe care îl puteți găsi la Muzeul Antipa. Acesta cuprinde, în 300 de pagini, 10 țări cutreierate în patru ani și nenumărate emoții. (A. D.)